Projekt „DEVOTE- Budućnost rada na daljinu“

17.03.2021.

Zajednički projekt HUP-a, SING-a i NHO-a

Nakon što je u lipnju prošle godine HUP u suradnji sa SING-om i norveškom udrugom poslodavaca NHO aplicirao na natječaj Innovation Norwaya sa projektom koji se bavi temom rada na daljinu „DEVOTE-Developing of teleworking future“, („Budućnost rada na daljinu“), početkom ove godine projekt je prihvaćen i počinje s implementacijom.

Završetkom prikupljanja dodatne opsežne dokumentacije, ugovor o financiranju projekta je potpisan s donatorom Innovation Norway, nakon čega je projektni tim radio na vidljivosti projekta te je dizajniran  vizualni identitet projekta DEVOTE, a otvorene su i stranice na društvenim mrežama (https://www.linkedin.com/in/devote-developing-of-teleworking-future-391aa4207/ https://twitter.com/DevoteFuture) koje će izvještavati o svim aktivnostima projekta. Odrađene su i pripremne radnje za aktivnost kick off meetinga koji se održao u Zagrebu, u prostorijama HUP-a te putem on-line platforme, 17. ožujka 2021. godine. Na kick off meetingu predstavile su se sve aktivnosti koje će biti implementirane kroz provedbu projekta, zadaci svakog člana projektnog tima, a pojedinačno su svoje organizacije predstavili voditelj projekta te projektni partneri.

Cilj projekta jest povećati kapacitete i mogućnosti projektnih partnera u borbi na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini za prava radnika i poslodavaca u uvođenju rada na daljinu te poticanju izmjena i poboljšanja zakonodavstva kroz tripartitnu suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (dalje: MROSP).

Navedeno se planira provesti uspostavljanjem socijalnog dijaloga između HUP-a kao predstavnika poslodavaca, SING-a kao predstavnika radnika, NHO-a kao stručnog savjetnika u postupku i MROSP-a koje predlaže nacrte zakona zakonodavnom tijelu.

U tom cilju održat će se okrugli stolovi diljem Hrvatske s predstavnicima svih projektnih partnera, kako bi se ohrabrili radnici, poslodavci i predstavnici sindikata da se pridruže i doprinesu protoku ideja o tome kako izmijeniti i dopuniti relevantne zakonske odredbe, a u cilju omogućavanja uvođenja rada na daljinu u Hrvatskoj. Na temelju ovakvog socijalnog dijaloga partneri će voditi pripremu smjernica za izmjenu zakonodavnog okvira koje će u konačnom obliku biti predstavljene na završnoj konferenciji.

Norveški partner NHO će temeljem svojeg bogatog iskustva prenijeti hrvatskim partnerima svoja znanja i primjere najboljih prakse i različitih strategija, tehnika i modela na tržištu rada, što će  hrvatskom projektnom timu olakšati prepoznavanje problema u postojećem zakonodavstvu i poslovnoj praksi te stvaranju mogućnosti za njihovo rješavanje.

Naime, institut rada na daljinu hrvatski Zakon o radu ne poznaje u punom smislu tih riječi. Institut rada na izdvojenom mjestu rada koje nije prostor poslodavca kakav je odavno prepoznat u našem Zakonu o radu, uz sve nužno potrebno za provesti, svakako ne ide u korak s današnjim tehnologijama i mogućnostima. Takav institut je adekvatan za one radnike i poslodavce koji svoj odnos žele fiksirati za jedno stalno fizičko mjesto rada (rad od kuće). Institut o kojem danas govorimo u svojoj suštini podrazumijeva povremenost i korištenje mogućnosti rada bilo gdje, gdje je to moguće uz pomoć suvremenih tehnologija. Stoga je socijalni dijalog sada važniji nego ikada u rješavanju ovih izazova, kako bi se osiguralo da poslodavci i radnici svakako imaju koristi od povećanja fleksibilnosti povezanog s radom na daljinu.

vrh stranice
vrh stranice