Produljenje vozačke i odjava motornih vozila - MUP usvojio prijedlog HUP-Udruge prometa

20.04.2020.

HUP – Udruga prometa 30. ožujka prema Ministarstvu unutarnjih poslova dostavila je prijedlog mjere koja bi imala pozitivan utjecaj na sve poduzetnike koji u svom poslovanju koriste službene automobile, kombije, kamione i ostala prijevozna sredstva.

1. Sukladno članku 250. stavku 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vlasnik vozila dužan je odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole. Drugim riječima, nakon isteka roka registracije vozila, isto se mora ponovno registrirati u roku od 15 dana, a u suprotnom se mora odjaviti.

Predložili smo suspenziju ove obveze poslodavaca i poduzetnika da u roku od 15 dana od isteka registracije odjavljuju vozilo uz sljedeće:

Obrazloženje:

U vrijeme krize, dok se vozilo ne upotrebljava, besmisleno je produživati registraciju. Ona će se produžiti kada će to biti potrebno. Kako bi se izbjegle novčane kazne koje bi poslodavci imali uslijed neodjavljivanja, tražimo suspenziju ove obveze.

Također, u slučaju odjave, nakon roka od 90 dana gubi se pravo na isti registarski broj te se izdaje nova prometna dozvola, što automatski znači da drugi vezani dokumenti (Izvod iz licencije za vozilo) istovremeno treba zamjenu.

Ministarstvo unutarnjih poslova dalo je sljedeći odgovor:

Zakonom o dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 42/20, na snazi od 7.4.2020.) također se omogućuje građanima da pojedine radnje u upravnom postupku propisane odredbama navedenog Zakona, čiji je krajnji rok poduzimanja bio počevši od 11. ožujka 2020. godine ili će biti za vrijeme trajanja epidemije mogu poduzeti najduže 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Ovime se između ostalog prolongira rok za odjavu vozila kojem nije produženo važenje prometne dozvole u roku od 15 dana od njenog isteka, a vlasnik vozila će roku od 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije odlučiti hoće li vozilo koje nije koristio odjaviti, ako ga i dalje ne namjerava koristiti ili će produžiti važenje prometne dozvole.


vrh stranice
vrh stranice