Prioritetna pitanja nautičkog sektora za razgovore s Vladom

12.05.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca Udruga nautičkog sektora izdvojila je tri najvažnija pitanja bitna nautičkom sektoru za predstojeće razgovore s Vladom.

1. Postojećim ugovorima o koncesiji na pomorskom dobru, nužno je produžiti rok trajanja koncesije za dodatnih pet godina, bez dodatnih ulaganja i zakonom propisanog postupka produženja koncesije. Nužno je i potrebno uvesti u cijelosti otpis duga na plaćanje ugovorenih iznosa koncesijskih naknada za cijeli vremenski period dok se tržišna situacija nautičkog sektora ne vrati u pozicije redovnog poslovanja prije izbijanja pandemije koronavirusa.

2. Vezano za otkaz rezervacija i traženje povrata uplata od strane gostiju, tražimo da se omogući korištenje vaučera ili Credit note-a, umjesto povrata uplate, bez obzira da li se otkaz bazira na višoj sili ili na općim uvjetima ugovora.

3. Predlažemo da se za 2020. godinu napravi izuzeće od primjene odredbe članka 12. stavak 16., 18. i 19. Zakona o porezu na dobit i članka 22.st. 7. t.2. Pravilnika o porezu na dobit, budući nautički sektor neće uspjeti u tekućem razdoblju ostvariti prihodovne cenzuse, a kako bi im se kao rashod priznala amortizacija imovine, neovisno o prihodovnom cenzusu.

vrh stranice
vrh stranice