Prijedlog HUP-a: Privremena suspenzija dijelova Uredbe 561/2006

17.03.2020.

Zagreb, 17.3.2020. - HUP se danas dopisom obratio ministrima prometa i gospodarstva, poduzetništva i obrta, a nastavno na izvanredne aktivnosti koje se moraju poduzimati povodom epidemije korona virusa te utjecajem kojeg ima na zdravlje građana i gospodarstvo Republike Hrvatske.

 

Na razini Europske unije, Uredba 561/2006 (dalje: Uredba) striktno uređuje radno vrijeme i propisuje  obveze oko odmora vozača, što zbog trenutne situacije nije moguće primjenjivati radi čega se može vozačima i prijevoznicima izreći visoke novčane kazne. Također, Uredba, u članku 14., predviđa mogućnost nacionalnim tijelima da u izvanrednim situacijama privremeno suspendira primjenu dijelova Uredbe.

HUP je uputio zamolbu za odobrenje suspenzije primjene dijelova Uredbe na način kako je predviđeno člankom 14. stavkom Uredbe, a koji glasi:

„1.   Pod uvjetom da nisu dovedeni u pitanje ciljevi utvrđeni u članku 1., države članice mogu nakon odobrenja Komisije odobriti iznimke od primjene članaka od 6. do 9. na djelatnosti prijevoza koje se obavljaju u iznimnim okolnostima.

2.   U izvanrednim slučajevima države članice mogu odobriti privremene iznimke na razdoblje od najviše 30 dana, o čemu odmah obavješćuju Komisiju.

3.   Komisija obavješćuje druge države članice o svim iznimkama koje su odobrene u skladu s ovim člankom.“

HUP je ove izmjene inicirao i na EU razini kroz Udrugu cestovnih prijevoznika (UETR). Već je nekoliko država članica EU (Italija, Španjolska, Belgija) prepoznalo hitnost ove situacije i već su aktivirale suspenziju odredaba Uredbe na nacionalnoj razini.

 

vrh stranice
vrh stranice