Prihvaćena preporuka poslodavcima za rad osoba s invaliditetom i njihovih bližnjih od kuće

25.03.2020.

25.03.2020

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zaprimilo je dopis Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom vezano za rad roditelja djece s teškoćama u razvoju koji koriste skraćeno radno vrijeme. Ovo Ministarstvo priključuje se preporukama Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te Vam isti možete preuzeti OVDJE.

17.03.2020.

Sukladno uputama i preporukama stručnjaka o javnom zdravstvu i Stožera civilne zaštite, posebno za rizične i osjetljive skupine građana, ukazujemo na potrebu povećanog opreza i poduzimanja mjera u odnosu na sve osobe koje zbog svojih kroničnih oboljenja, autoimunih bolesti i/ili drugih zdravstvenih teškoća i invaliditeta imaju povećani rizik od zaraze koronavirusom čime ulaze u rizičnu skupinu građana.

Nastavno na mjere koje se provode s ciljem suzbijanja širenja epidemije bolesti COVID-19, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sukladno svojim zakonskim ovlastima preporučuje poslodavcima da u što kraćem roku organiziraju radne procese na način da omoguće rad od kuće zaposlenicima koji zbog svojih kroničnih oboljenja, autoimunih bolesti i/ili drugih zdravstvenih teškoća i invaliditeta predstavljaju posebno osjetljivu skupinu građana i/ili skrbe o svojim članovima obitelji iz ove kategorije osoba ili žive u zajedničkom kućanstvu, sve dok postoji potreba u svrhu prevencije te zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja drugih. Ukoliko nije moguće organizirati rad od kuće u pojedinim slučajevima, preporučujemo poslodavcima da omoguće najprimjerenije i prilagođene uvjete koji će osigurati zaštitu zdravlja i prevenciju.

vrh stranice
vrh stranice