Prepuna vijećnica Grada Splita na Javnoj raspravi o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru

06.02.2014.

Javna raprava o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama izazvala je ogroman interes zainteresirane javnosti i strukovnih udruženja, pa je dio uzvanika tijekom rasprave stajao na nogama. Ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić, predstavljajući Nacrt Zakona kazao kako bi novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama trebao uvesti više reda u luke i na pomorsko dobro te olakšati ulaganja u te zone.
Na javnoj raspravi ispred Udruge nautičkog sektora sudjelovao je član Izvršnog odbora Dario Marjan te direktorica udruge Vesna Ivić-Šimetin. Na sam Nacrt imali su primjedbe gotovo svi prisutni, od lokalne uprave i samouprave, udruženja brodara, čartera, HUP-a i ostalih strukovnih udruženja te je očigledno da će Ministarstvo imati težak posao da nađe kompromis i najbolje rješenje. Naime, u raspravi su se mogli čuti i suprostavljeni i gotovo nepomirljivi stavovi. Vesna Ivić-Šimetin izjavila je da HUP priprema zajedničko i objedinjeno očitovanje na Nacrt Zakona nekoliko svojih granskih udruga te kako je u tijeku pronalaženje kompromisnog rješenja i u samoj Udruzi nautičkog sektora. Kako je izjavio Ministar Hajdaš Dončić, Zakonom se nastoje urediti katastarske i zemljišne evidencije pomorskog dobra, potom smanjiti različitosti i neujednačenosti kod određivanja kopnene granice pomorskog dobra, skratiti dugotrajnost i složenost postupka davanja koncesija, te riješiti problem nedostatka administrativnih i stručnih kapaciteta za provedbu rada na pomorskom dobru.
Kad se toliko čekalo ovaj vrlo važni zakon koji je od strateškog značenja za turizam, industriju, investitore i stanovništvo priobalja, važno je da njegova finalna verzija bude poticajna za razvoj svih djelatnosti, da uvede više reda u poslovanje luka ali isto tako i da vodi računa o zaštiti obale od prekomjerne izgradnje te da se primjerice konačno zna koliko je privezišta, sidrišta predviđeno za pojedini prostor pomorskog dobra u pojedinim županijama. Za Udrugu nautičkog sektora vrlo je važno i da se zaštiti interes samih koncesionara na pomorskom dobru i da budući pravilnici koji se vežu uz ovaj zakon budu precizni i nedvosmisleni.
vrh stranice
vrh stranice