Pregled ekonomskih kretanja - 26. svibnja 2020.

26.05.2020.

1. Novo zaduživanje Ministarstva financija

- Ministarstvo financija (MFIN) je u utorak, 26. svibnja, na aukciji prodalo 280 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa uz kamatnu stopu od 0,06 %. Ministarstvo je ponudilo na upis 200 milijuna kuna trezorskih zapisa s rokom dospijeća od godinu dana.

- Nakon izdanja navedenih trezorskih zapisa, uz istovremeno dospijeće od 253 milijuna kuna, saldo upisanih trezorskih zapisa povećava se za 27 milijuna kuna, na 17,46 milijardi kuna.

- Podsjetimo, prošli tjedan je MFIN na aukciji prodalo 300 milijuna kuna (uz kamatnu stopu od 0,06 %) i 12 milijuna eura vrijednih trezorskih zapisa (uz kamatnu stopu od 0,00 %) s rokom dospijeća od godinu dana.

- Više informacija dostupno je na web stranica MFIN-a.

2. HNB održala novu redovitu operaciju, ali ponovno bez interesa

- Na ovotjednoj redovitoj operaciji HNB-a izostao je interes za dodatnom kunskom likvidnošću koju HNB nudi na tjedan dana uz kamatnu stopu od 0,05%.

- Podsjetimo, interesa na redovitoj tjednoj operaciji nije bilo ni prošli tjedan. U RBA navode kako izostanak potražnje ne čudi obzirom da višak likvidnosti u sustavu iznosi oko 38 milijardi kuna.

- Više informacija dostupno je na web stranicama HNB-a.

 

3. Rast cijena goriva u Hrvatskoj

- Prema objavi portala cijenegoriva.info, cijena benzina veća je u prosjeku za 35 lipa po litri, a dizela 30 lipa po litri u odnosu na prošli tjedan.

- Na globalnim tržištima, cijene nafte rastu već neko vrijeme nakon ograničavanja proizvodnje zbog koronavirusa, ali i ublažavanja restrikcija u mnogim gospodarstvima. Više informacija dostupno je na stranicama oilprice.com.

 

vrh stranice
vrh stranice