Pregled ekonomskih kretanja – 5. svibnja 2020. (HUP)

05.05.2020.

1.  Drastičan pad potražnje za radom u travnju

- Potražnja za radom, mjerena objavljenim online oglasima pomoću OVI indeksa, pala je za 71,7 % u odnosu na  travanj 2019., dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na pad u odnosu na prethodni mjesec u iznosu od 61,1 %.

- Gotovo sva tražena zanimanja, pogotovo ona iz uslužnog sektora, bilježe i više nego značajan pad na godišnjoj razini  (prodavač -86 %, konobar -84 %, kuhar -85 %). Izuzetak čine zanimanja u zdravstvu i građevini; u odnosu na travanj 2019. traži se čak 160 % više medicinskih sestara, dok pad potražnje za liječnicima i stomatolozima iznosi 4 %, a za zidarima i stolarima oko 6 %.

- Detaljnije informacije dostupne su u mjesečnoj objavi OVI indeksa.

 

2.  Nemogućnost nošenja s neočekivanim financijskim izdacima među EU članicama najveća u Hrvatskoj

- U EU gotovo svaka treća osoba (32% ) nije se mogla nositi s neočekivanim financijskim izdacima u 2019. To podrazumijeva financijske izdatke poput troškova za operaciju, sprovod, zamjenu stroja za pranje rublja ili automobila.

- Među državama članicama EU udio osoba koje se ne mogu nositi s neočekivanim financijskim izdacima bio je najveći u Hrvatskoj (52 %) a najmanji u Malti (15 %).

- Više informacija dostupno je u objavi Eurostata „One in three people unable to face unexpected financial expenses“.

 

3. Pad proizvođačkih cijena industrije u EU u ožujku i na mjesečnoj razini na godišnjoj razini

- U ožujku, mjesecu u kojem su u većini država članica na snazi bile izvanredne mjere radi suzbijanja COVID-19 pandemije, proizvođačke cijene industrije u EU su bile niže 1,4 % na mjesečnoj razini te 2,5 % na godišnjoj razini (u eurozoni 1,5 % na mjesečnoj i 2,8 % na godišnjoj razini).

- U odnosu na veljaču, proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj bile su niže 1,9 %, a u odnosu na ožujak 2019. su bile niže 2,7 %.

- Više detalja dostupno je u objavi Eurostata.

 

4. MFIN se zadužilo na domaćem tržištu u iznosu od 1,445 milijardi eura uz valutnu klauzulu

- RH, zastupana po Ministarstvu financija (MFIN), realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje dospijeća 2027. u nominalnom iznosu od EUR 1,445 milijardi uz valutnu klauzulu po kamatnoj stopi od 0,75 %.

- Više detalja dostupno je u objavi MFIN-a.

 

vrh stranice
vrh stranice