Predstavnici HUP-a u New Yorku na godišnjem sastanku UN Global Compacta

22.07.2019.

Predstavnici Global Compact mreže Hrvatska koju vodi Hrvatska udruga poslodavaca prisustvovali su godišnjem sastanku UN Global Compacta (Annual Local Network Forum, ALNF) koje se u tjednu od 15. do 18. srpnja 2019. održao u New Yorku usporedno s Političkim forumom na visokoj razini (High-Level Political Forum), najvišem godišnjem sastanku Ujedinjenih Naroda o ciljevima održivog razvoja i Agende 2030.

ALNF svake godine okuplja predstavnike svih 70 UN Global Compact mreža širom svijeta, članove Stručnog savjeta UN Global Compacta, te najviše predstavnike civilnog društva, vlada i UN-a, kako bi raspravili o izazovima i učincima te budućim djelovanjima poslovnog sektora ka napretku prema ciljevima održivog razvoja. Sastancima, koji su se bavili pitanjima klimatskih promjena, održive ekonomije, smanjenja nejednakosti i borbe protiv korupcije, prisustvovali su Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i član Stručnog savjeta UN Global Compacta, i Vali Marszalek, izvršna direktorica Global Compact Hrvatska i savjetnica za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje u HUP-u. 
U sklopu ALNF-a, održan je i sastanak Stručnog savjeta UN Global Compacta, čiji su članovi predstavnici poslovnog sektora, civilnog društva, sindikata, vlada, Ujedinjenih Naroda i lokalnih mreža Global Compact-a koji imaju snažno razumijevanje Agende 2030, programa održivosti i ciljeva održivog razvoja, a čija je uloga sudjelovanje u definiranju programskih prioriteta i rada UN Global Compact-a, s posebnim naglaskom na trendove i izazove s kojima se susreće poslovni sektor u postizanju ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.
 
Kao jedan od glavnih zaključaka gotovo svih rasprava tijekom četiri dana isticana je važna i jedinstvena uloga koju UN Global Compact ima u pomaganju stvaranja poticajnog okruženja, u suradnji s vladama, za rješavanje sistemskih izazova s kojima se svaka država suočava, a u kojima privatni sektor, kao pokretač promjena, zapošljavanja, ekonomskog rasta i investicija, ima ključnu ulogu.
Predstavnici HUP-a nazočili su i predstavljanju prvog Dobrovoljnog nacionalnog pregleda (Voluntary National Review – VNR) Republike Hrvatske u provedbi ciljeva održivog razvoja, koji je Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, predstavila u središtu Ujedinjenih naroda u New Yorku 16. srpnja 2019.


UN Global Compact i uloga Hrvatske udruge poslodavaca
Kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda, pokrenuta 2000. godine, UN Global Compact surađuje s tvrtkama diljem svijeta kako bi uskladile svoje djelovanje i strategije s deset univerzalnih načela u području ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije. S oko 13.000 članova u više od 160 zemalja i 70 lokalnih mreža, to je najveća inicijativa za korporativnu održivost u svijetu. Hrvatska udruga poslodavaca nositelj je inicijative Ujedinjenih naroda za održivi razvoj i korporativnu održivost u Hrvatskoj. Upravljajući mrežom Global Compact Hrvatska i radeći na jačanju napretka poslovnog sektora u ispunjenju Agende 2030, Hrvatska udruga poslodavaca potiče poslovni sektor na snažniju provedbu ciljeva održivog razvoja u svojim poslovnim strategijama i aktivnostima.
vrh stranice
vrh stranice