Predstavljanje projekta PPI2Innovate

09.05.2018.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je 8. svibnja 2018. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu poduzetnicima predstavila projekt PPI2Innovate Interreg CE – Izgradnja kapaciteta za poticanje korištenja javne nabave inovativnih rješenja u Srednjoj Europi.

Osnovni cilj PPI2Innovative projekta je da, sukladno promjenama koje su ugrađene u postojeći Zakon o javnoj nabavi potaknuti javne naručitelje da kupuju proizvode inovativnih tvrtki, u fazi dok inovacije još nisu komercijalno dostupne. Drugim riječima, jednom kada neka tvrtka istraži i razvije svoj proizvod, kroz Javnu nabavu, taj proizvod pronađe svoj put i mjesto na tržištu.

U uvodnom govoru domaćin gđa. Jasminka Martinović, direktorica granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca istaknula je da HUP potiče ovakve projekte jer su oni bitni za održavanje hrvatskog gospodarstva u svim smjerovima – vode ka jačanju poduzetništva, povećavaju mogućnost zapošljavanja te utječu na povećanje kvalitete života. Smatra da je važno da se tema inovativne javne nabave približi poduzetnicima i da se o njoj govori više, o postupku javne nabave inovativnih rješenja, njenim etapama i fazama, kao i kroz kontekst samog Zakona o javnoj nabavi. 

 

Nakon uvodnog govora sve sudionike je pozdravio g. Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a te pojasnio što se želi ovim projektom postići: „HAMAG-BICRO kao agencija pruža podršku poduzetnicima kroz sve razvojne faze njihovog poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje, pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište. Ovim projektom potiče se javni sektor na nabavu inovacija putem PPI postupka, kojim se traže inovativna rješenja za unaprijed definiranu potrebu. Javna nabava inovativnih rješenja (PPI) jedan je od moćnih alata za poticanje inovativnosti poduzetnika i privatnog sektora, a sa druge strane ključni faktor u rješavanju današnjih društvenih izazova i poboljšanja kvalitete javnih usluga“.

 

Prema nekim procjenama ukupan iznos javne nabave u Hrvatskoj kreće se oko 40 milijardi kuna, što je veliko tržište koje, putem postupka javne nabave inovativnih rješenja, želimo otvoriti za privatni sektor koji razvija inovacije.

„Projekt PPI2Innovate usmjeren je na  javnu nabavu inovativnih rješenja (PPI), za razliku od pretkomercijalne nabave (PCP) kod koje inovativna tvrtka provodi istraživanja i razvoj, te još uvijek nemamo gotov proizvod. Takva nabava uključuje podjelu rizika, a kasnije i dobiti. To je razvojna faza proizvoda koji nije šire komercijalno dostupan“, objasnio je Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, naglasivši da mu je čast biti dionikom ovog projekta budući da je ovakav način pristupa javnoj nabavi inovativan i za njega, koji je u tom području više od 20 godina. Anđelko Rukelj PPI istaknuo je da javna nabava inovativnih rješenja (PPI) nije novi oblik postupka dodjele ugovora te da se PPI ne može provoditi samostalno kroz Partnerstvo za inovacije (članak 31. Direktive 24/2014/EU) jer Partnerstvo za inovacije spaja PCP i PPI u jedinstvenom postupku dodjele. PPI se može provoditi kroz sve postupke javne nabave, dok su za PPI posebno zanimljivi natjecateljski postupak uz pregovore  i natjecateljski dijalog.

U narednom periodu HAMAG-BICRO će se usredotočit će na sastanke s javnim naručiteljima na kojima će mapirati najmanje 30 PPI projekata, od čega će odabrati minimalno 8 najperspektivnijih koji će biti polazišna točka za osnivanje kompetencijskog centra.

vrh stranice
vrh stranice