Predsjednik HUP-a o planu oporavka: „Mislimo da treba puno više ulagati u realni sektor“

30.04.2021.

Većina ulaganja će primarno ići u javne projekte, od kanalizacija, vodoprivrede, prometnih investicija što je naravno dobro kratkoročno za život naših građana, ali dugoročno..

Pogledajte koliko su poslodavci bili uključeni u izradu ovog strateškog dokumenta, Plana oporavka.
Zašto su poslodavci nezadovoljni?
Od tih 152 ulaganja, poslodavci smatraju da ima premalo onakvih ulaganja koja mogu brzo povećati dodanu vrijednost i koja mogu ubrzo povećati zapošljavanje. Dok je nastajao ovaj plan, Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) preuzeo je novi šef Mihael Furjan, koji je inače predsjednik Uprave Pliva Hrvatska i sada novi šef HUP-a.

Zašto vi niste sudjelovali kao realni sektor kojeg se itekako tiče ovaj plan u samoj izradi?
Zadnjih nekoliko tjedana imali smo intenzivne razgovore sa raznim ministarstvima, ali kada je već sažetak dokumenta bio gotov, nažalost, nismo sudjelovali u samom početku kada se stvarao dokument, a razlog ne znamo.

 Koja je glavna zamjerka u ovom svemu što smo vidjeli u prilogu. Ima stvarno puno toga, a čega nema što biste vi htjeli vidjeti?
Poslodavci misle da bi trebalo biti puno više ulaganja u realni sektor, proizvodnu djelatnost, uvođenje novih tehnologija da bi stvorili dodanu vrijednost i zaposlili više ljudi. To je ono što smatramo da je potrebno Hrvatskoj. Većina ulaganja će primarno ići u javne projekte, od kanalizacija, vodoprivrede, prometnih investicija što je naravno dobro kratkoročno za život naših građana, ali nam dugoročno neće kreirati dovoljno radnih mjesta i povećati društveni proizvod koliko je to bilo moguće.

 Ono što ste također napominjali, da je proizvodnja u takvim projektima često vanjska, strana. Zbog čega je to problem?
Mi vidimo da imamo doista problem s velikim infrstrukturnim projektima gdje dobitnici natječaja dolaze iz Azije. Zato, recimo, podržavamo ove investicije u obnovu zgrada, fasade, jer znamo da će izvođači biti naše kompanije.

 Rekao je vaš kolega Balković da bi čak donijeli i beton da se ne stvrdne.
On je u pravu da mi doista propuštamo šanse da ponudimo hrvatskom gospodarstvu. poduzetnicima, da maksimalno iskoriste ovaj nacionalni program.

 Dvije i pol milijarde za zdravstvo, od svih tih silnih milijardi. meni se čini da je malo.
Naše zdravstvo vapi za reformama i nadamo se da će tu doći do nekih poboljšanja, Mis mislimo da je pitanje reforme više pitanje političkih odluka nego samih investicija u reforme tako da se nadamo da će Vlada poduzeti, kao što je i obećala nedavno,. da bi se zdravstvo dovelo na pravi put .

 

Preuzeto s RTL-a

vrh stranice
vrh stranice