Predsjednica HUP-a na europskom Tripartitnom socijalnom summitu

21.03.2019.

Tripartitni socijalni samit, Bruxelles, 20. ožujka 2019. - Samitom* su supredsjedali predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i u ime rotirajućeg predsjedništva Vijećem, rumunjska premijerka Viorica Danciula. Glavna tema proljetnog socijalnog samita naslovljena je „Za jaču i ujedinjenu Europu okrenutu budućnosti“, a rasprave su bile usredotočene na tri područja:

  • pedeset godina mobilnosti radne snage – najbolje iskorištavanje slobodnog kretanja radnika za tržišta rada koja dobro funkcioniraju
  • ulaganja u povezanije i pravednije jedinstveno tržište
  • daljnji rad utemeljen na novom početku za socijalni dijalog kako bi se oblikovao novi svijet rada.

 

 

Na temu mobilnosti radne snage, predsjednica HUP-a, Gordana Deranja, je uz postignuća EU naglasila kako je mobilnost važno gospodarsko pitanje koje utječe na sve: radnike, poslodavce, države u koje radnici idu, ali i one iz kojih odlaze te bi stoga Unija trebala nastaviti raditi na jednakom ostvarivanju interesa svih dionika u procesu. Za to su, po njem mišljenju, potrebna jasna, provediva i pravedna pravila – za sve. Istaknula je kako ta pravila moraju biti poput dvosmjerne ulice, s jednakim poticajima, kako za odlazak, tako i za povratak na matično tržite rada. Zaključila je kako upravo mobilnost radnika može biti odgovor na demografske promjene i uočeni nedostatak vještina, a kako bi se ostvario cilj: pravedne i konkurentne Europske unije.  

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je kako je ova Komisija vratila smo socijalne prioritete u središte europskog programa. Stvoreno je 12 milijuna radnih mjesta. Razina zaposlenosti je rekordno visoka, a nezaposlenost je najniža od prijelaza stoljeća. Proglašenjem Europskog stupa socijalnih prava dogovoreno je 25 inicijativa koje je Komisija predložila na socijalnom području, odaslani radnici dobivaju istu plaću za isti posao. Roditelji i skrbnici imaju nove mogućnosti za usklađivanje radnog i privatnog života. Milijuni radnika su bolje informirani o svojim radnim pravima i socijalnoj zaštiti i bolje će biti zaštićeni od kemikalija koje uzrokuju rak. Uspostavlja se Europsko tijelo za rad. S obzirom na kraj mandata ove Komisije, pozvao je sve da nastave s napretkom i dalje jačaju socijalnu Europu.

U ime rumunjskog predsjedništva, rumunjska premijerka, Viorica Dăncilă, istaknula je: “Rumunjsko predsjedanje Vijećem EU usmjereno je na koheziju, kao zajedničku europsku vrijednost, za sigurnu i snažnu Uniju, koja se stalno mijenja i izazovno međunarodno okruženje. Nastojanja Predsjedništva usmjerena su na zaštitu prava europskih građana, istovremeno podupirući poslovno okruženje.

Upozorila je na duboke transformacije ekonomije i društva koje će voditi digitalizacija i dekarbonizacija, koji će donijeti bitne izazove i prilike za budućnost Europe, kao i za provedbu njezina položaja globalnog aktera. U tom kontekstu, moramo se usredotočiti na dobro usmjerena ulaganja i kontinuirani razvoj i prilagodbu vještina radnika. Mobilnost radne snage, kao jedna od temeljnih sloboda Unije, mora biti podržana mehanizmima koji podržavaju europski socijalni model. Takve reforme moraju uključivati europske socijalne partnere.

Predsjednik BusinessEuropea Pierre Gattaz, izjavio je: „EU zaostaje u svojoj sposobnosti da razvije vodeće svjetske tvrtke. Oporavak se usporava. Postoji hitna potreba da naš kontinent bude bolje mjesto za pokretanje i rast poslovanja. Odgovor leži u stvaranju poticajnog okruženja za poduzeća s učinkovitim uslugama od općeg interesa kako bi potaknuli više privatnih i javnih ulaganja. To zahtijeva provedbu reformi za povećanje nacionalnog rasta i zapošljavanja, povećanje produktivnosti, stratešku industrijsku politiku, integriranje malih i srednjih poduzeća u europske i globalne vrijednosne lance te konačno vođenje razgovora o dovršenju jedinstvenog tržišta. To također znači podupiranje digitalne transformacije našeg gospodarstva i promicanje inovacija i ulaganja u razvoj vještina jer je to ključno ako želimo imati održiv i uključiv rast u budućnosti.

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC), Luca Visentini, izjavio je: „EU još ne uspijeva osigurati da rad jamči pristojan život. Postoji hitna potreba da naš kontinent bude bolje mjesto za život i rad. Odgovor leži u većem broju javnih i privatnih investicija, stvarnoj industrijskoj politici, progresivnom i pravednom oporezivanju bez velikih utaja, te omogućavanjem pregovora između poslodavaca i sindikata za povećanje plaća, povećanje produktivnosti i borbu protiv nejednakosti. To također znači proaktivno upravljanje digitalnom transformacijom i dekarbonizacijom naše ekonomije, tako da niti jedna osoba niti regija ne ostane zapostavljena.

** Samit  je forum za dijalog između institucija EU-a na razini predsjednika i europskih socijalnih partnera na najvišoj upravljačkoj razini.

vrh stranice
vrh stranice