Pravilnik o PDV-u - Informacija

02.07.2013.

Nakon reagiranja HUP-a vezano uz Pravilnik o PDV-u i odredbu članka 64., održan je sastanak s predstavnicima Porezne uprave na kojem je dogovoreno da će danas tijekom dana Porezna uprava poslati prijedlog za ispravku navedenog članka u smislu toga da će isti ispraviti na način da ZA DJELATNOSTI ZDRAVSTVA, SOCIJALNE SKBI I OBRAZOVANJA NEĆE BITI PROMJENA U SMISLU OPOREZIVANJA USLUGA.
Obzirom da su javne ovlasti dane svim ustanovama (jer su osnovane po posebnim propisima) na njih se neće odnositi odredba članka 64. Pravilnika, odnosno članak 39.stavak 3. Zakona, tj. ista će se odnositi na trgovačka društva kao i do sada.

Porezna uprava nakon razgovora predstavnicima HUP-a obavijaju je na svojoj web stranici informaciju vezano za PDV na usluge zdravstvene i medicinske njege. Porezna uprava obavještava porezne obveznike da nije došlo do promjena oporezivanja navedenih usluga donošenjem Novog Zakon o PDV-u i Pravilnika o PDV-u.

"Oporezivanje usluga liječenja poliklinika, bolnica i sličnih ustanova
​S obzirom na velik interes javnosti obavještavamo vas da se s početkom primjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost od 1. srpnja 2013. godine nije promijenio način oporezivanja usluga liječenja koje pružaju poliklinike, bolnice i slične ustanove.

Navodimo da je izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost iz 2010. godine, koji je usklađen s direktivama EU, primijenjen funkcijski pristup u pogledu oslobođenja za usluge od javnog interesa iz čega proizlazi da su usluge liječenja koje su od javnog interesa oslobođene od PDV-a.

Navedena odredba je implementirana 2010. godine u Zakonu o PDV-u, a primjenjuje se i u sada važećem Zakonu koji se primjenjuje od 1.7.2013. godine."

LINK
 

Pozivamo sve članove da i dalje postavljaju upite vezano uz tumačenje Zakona o PDV-u i Pravilnika o PDV-u te da prate naše web stanice na kojima ćemo objavljivati sve upute i odgovore članovima.
vrh stranice
vrh stranice