Povećanje minimalne plaće ugrožava izvozno orijentirane sektore

30.12.2015.

Jednostranom odlukom tehničke Vlade o povećanju minimalne plaće direktno se utječe na konkurentnost izvozno orijentiranih industrija
Zagreb, 30. 12. 2015. – Hrvatska udruga poslodavaca izrazito je zabrinuta odlukom tehničke Vlade o podizanju minimalne plaće za 3%, posebno stoga što je, umjesto konzultacija i pregovora sa socijalnim partnerima, nadležno ministarstvo sindikate i poslodavce na sastanku tjedan dana ranije jednostrano informiralo o povećanju minimalne plaće. Minimalnu plaću u Hrvatskoj prima manje od 5% zaposlenih u realnom sektoru pri čemu je najveći broj radnika s minimalnom plaćom zaposlen u izvozno orijentiranim industrijama koje su teško preživjele šestogodišnju krizu, kao što su tekstilna i drvna. „Nadležno ministarstvo pri određivanju visine minimalne plaće za narednu godinu postupilo je krajnje neodgovorno. Sve kompanije su već odavno donijele svoje godišnje financijske planove pa je neprimjereno ovu odluku donositi na samom kraju godine. Mijenjanje minimalnog iznosa plaće ne utječe samo na povećanje minimalnih plaća, već rezultira izmjenama plaća za gotovo sva radna mjesta. Ovakva jednostrana odluka o povećanju minimalne plaće dovodi do neplaniranog i teško nadoknadivog dodatnog troška poslodavaca i novog rasta troškova poslovanja.“ – izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a i naglasio: „Ministarstvo je bilo dužno konzultirati socijalne partnere te pregovore o visini minimalne plaće započeti krajem rujna, kao što je i uobičajeno. Odluka je trebala biti raspravljena i na Gospodarsko-socijalnom vijeću, a umjesto toga tehnička Vlada krajem prosinca donosi jednostranu odluku.“
Hrvatska udruga poslodavaca smatra da je tehnička Vlada trebala donijeti odluku o zadržavanju postojeće visine minimalne plaće za 2016. godinu, te da nova Vlada, kroz proces konzultacija treba donijeti konačnu odluku o minimalnoj plaći.
Povećanjem minimalne plaće najviše su pogođene prerađivačke industrije koje velik dio prihoda ostvaruju kroz izvoz. Radi se o sektorima koji su izloženi snažnoj međunarodnoj konkurenciji te kojima cijene proizvoda određuju svjetska tržišta pa rast troškova poslovanja ne mogu kompenzirati povećanjem cijena.
Najveći broj radnika s minimalnom plaćom zaposlen je u sektoru proizvodnje odjeće gdje 32,5% zaposlenih prima takve plaće. HUP se zalagao, za što ima i podršku sindikata, da se iznos neto minimalne plaće poveća bez zadiranja u visinu poslovnih troškova, na način da minimalna plaća za 2016. godinu u bruto iznosu ostane ista, a da se drugim mjerama poveća neto iznos koji primaju radnici. "Predlažemo da se država odrekne doprinosa kod takvih plaća čime bi se omogućilo da bruto minimalna plaća postane neto plaća.“ - poručio je Davor Majetić.
vrh stranice
vrh stranice