Potpisan sporazum o bipartitnoj suradnji socijalnih partnera

30.04.2014.

Zagreb, 30. travnja 2014. - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske i HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede potpisali su Sporazum o bipartitnoj suradnji socijalnih partnera u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Sporazum je potpisan s ciljem jačanja sektorske suradnje između socijalnih partnera sindikata i poslodavaca s ciljem zajedničkog rada na stvaranju usklađene gospodarske, razvojne i socijalne politike u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Zajednički rad ostvarivati će na nacionalnoj, granskoj te razini poduzeća, a podrazumijevat će i zajedničke istupe prema Vladi RH.
Bipartitnom suradnjom temeljenoj na danas potpisanom Sporazumu socijalni partneri će u poljoprivredno-prehrambenom sektoru pokušati utjecati na:

 osiguravanje visoke stope gospodarskog razvoja kroz dinamično, konkurentno i na znanju temeljeno gospodarstvo;
 smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje stope zaposlenosti;
 povećano ulaganje u ljudski kapital;
 osiguranje primjerenih uvjeta rada radnika;
 jačanje kapaciteta socijalnih partnera;
 suzbijanje korupcije i neformalne ekonomije, a za radnu, profesionalnu i poslovnu etiku.


IZJAVA ŠIMO OREŠKOVIĆ, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske:

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske – Sindikat PPDIV – izražava zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja Sporazuma o bipartitnoj suradnji socijalnih partnera u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, naročito zbog korektnih odnosa socijalnih partnera, sa ciljem jačanja zajedničke suradnje i djelovanja socijalnih partnera u svrhu lakšeg prevladavanja izazova sa kojima se suočava Republika Hrvatska, te zajedničkog djelovanja prema Vladi RH i ministarstvima u pogledu predlaganja i inicijativa za poboljšanje uvjeta rada radnika i poslodavaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

IZJAVA GORAN PAJNIĆ, predsjednik HUP Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede:

Otvorena suradnja i dijalog poslodavaca i sindikata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru temelj su njegove održivosti i daljnjeg razvoja, a problemi s kojima se trenutno kompanije ovoga sektora suočavaju mogu se prevladati jedino zajednički. HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede danas je potpisivanjem Sporazuma dodatno učvrstila svoju opredijeljenost da kroz zajedničku suradnju intenzivira aktivnosti na području osiguranja visoke stope gospodarskog razvoja i smanjenja nezaposlenosti u sektoru. Zajednički nam je cilj razvoj hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije i u tom smislu ćemo Vladi, kao trećem socijalnom partneru, predlagati rješenja koja smatramo da su od interesa za Republiku Hrvatsku.
vrh stranice
vrh stranice