Poslodavcima Dalmacije voda došla do grla

11.09.2009.

11. rujna 2009. godine, u prostorijama HUP-ovog regionalnog ureda Split , održana je konferencija za novinare sa temom Aktualno stanje u gospodarstvu s posebnim naglaskom na neučinkovitost državne i lokalne administracije.
Na konferenciji su izlagali članovi Izvršnog odbora u HUP-a Dalmacija Mira Hajdić i Hrvoje Marušić.Na konferenciji je istaknuto kako je HUP Podružnica Dalmacija posebno zabrinuta stanjem gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje je poražavajuće. Uvjeti i cijena rada za poslodavce su postali neodrživi. Nije napravljen nikakav pomak ni u organizaciji i poboljšanju efikasnosti državnih i administracija lokalne uprave i samouprave. U svom izlaganju, Mira Hajdić je kazala kako nije primjećeno nikakvo poboljšanje efikasnosti niti je napravljena nova organizacija gradskih uprava na način da one konačno postanu servis građana.

Hrvoje Marušić je kazao kako dramatičnu situaciju u gospodarstvu vladajući establišment, umjesto kirurškim, dubokim rezovima i velikim zaokretom, pokušava riješiti kozmetičkim zahvatima, čime problem postaje sve veći. Istaknuo je da rebalansi koji se temelje na pokušaju da se novim nametima povećaju prihodi, a da se pri tom rashode bitnije ne dira, nije i ne može biti rješenje za ovu zemlju. Umjesto hvatanja u koštac sa pravim problemima, političarima je puno lakše uvesti namete i još jednom posegnuti u džep onih koji rade i stvaraju nove vrijednosti. Podizanje poreza u ovoj kriznoj situaciji apsurdan je potez jer loše utječe na potrošnju i proizvodnju, a time i na punjenje proračuna.

Marušić je napomenuo kako se time postiže suprotni efekt jer se gospodarstvo može pokrenuti samo stimulativnim mjerama, malim porezima i potpunim rasterećenjem u slučaju reinvestiranja kapitala.

Kao primjer loših zakonskih rješenja donešenih ad hoc iznio je primjer poreza na luksuz čijom je primjenom, mala brodogradnja, s 2500 zaposlenih, nakon što je stala na noge, preko noći dovedena na prosjački štap.Marušić je medijima kazao kako je Izvršni odbor HUP-a Dalmacija na svojoj sjednici razmatrao i ideju da, kao znak upozorenja, poslodavci stupe u bijeli štrajk, odnosno smanje svoju poslovnu aktivnost na mjesec ili dva i time smanje državni proračun.

„Politika mora biti u službi gospodarstva, a ne obrnuto. Aktualna politička elita, kako vladajuća, tako i oporbena, nema kapaciteta za bitan iskorak koji nam je neophodan. Naša je obveza, kao predstavnika interesa poslodavaca da istupamo u ime svojih članova i javnosti prenesemo poruku. Gospodo političari, poslodavcima je voda došla do grla, radite i za interes onih koji vam pune proračun, a ne samo za vlastiti.“ zaključio je Marušić
vrh stranice
vrh stranice