Poslodavci i sindikati u cestovnom prometu ispaštaju zbog nedostatka komunikacije s resornim ministarstvom

16.03.2022.

SOCIJALNO VIJEĆE ZA CESTOVNI PROMET NA SJEDNICI POZVALO PREMIJERA PLENKOVIĆA I MINISTRA BUTKOVIĆA DA SPRIJEČE PROPAST SEKTORA

Na 17. sjednici bipartitnog Socijalnog vijeća za cestovni promet, sindikati i poslodavci u putničkom i teretnom prijevozu iskazali su zabrinutost stanjem u sektoru te su pozvali premijera Plenkovića i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da se aktivno uključe u pronalazak rješenja za sustav o kojem ovisi velik broj građana. Sektor cestovnog prijevoza, tvrde socijalni partneri, nema jasnu perspektivu i ne dobiva pažnju nadležnog ministarstva, a suradnja i komunikacija svih strana potrebnija je nego ikada.

 

Naime, uz rastuću inflaciju i cijene goriva, pad standarda građana te pandemiju koja je nanijela veliku štetu prijevoznicima, sektor trpi i zbog osipanja radne snage koja odlazi u inozemstvo. Tvrde, potrebno je unaprijediti standarde kako bi zanimanje vozača i poduzetništvo u djelatnosti cestovnog prometa učinili zanimljivim i atraktivnim. Vozači su trenutno deficitarno zanimanje i njihova perspektiva u Hrvatskoj nije obećavajuća.

S druge strane, sektor cestovnog prometa od neizmjerne je važnosti za hrvatskog gospodarstvo.  Početkom pandemije pa i sada svjesni smo značaja koji cestovni prijevoz ima i u lancima opskrbe u Hrvatskoj te da mu željeznica u hrvatskom kontekstu nije alternativa. Isto vrijedi i za cestovni prijevoz putnika. Stoga nezainteresiranost ministarstva, tvrde socijalni partneri, nije prihvatljiva. Sektor cestovnog prijevoza ne dobiva pažnju nadležnog ministarstva, koje se pretvorilo u puko ministarstvo infrastrukture. Poslodavci i sindikati ispaštaju zbog nedostatka komunikacije s trećom stranom, odnosno vladom, koja bi trebala uređivati sektor, stavljati okvire za razvoj, što trenutno nije slučaj. Opcija je sve manje.

Iz Socijalnog vijeća poručuju kako je suradnja i komunikacija svih strana potrebnija je nego ikada, posebno u današnjem izuzetno teškim uvjetima zbog kojih je vozačima, isto kao i njihovim poslodavcima, budućnost u Hrvatskoj potpuno neizvjesna. Stoga prijevoznici pozivaju premijera Plenkovića i ministra Butkovića da se aktivno uključe u rješavanje problema u sektoru cestovnog prijevoza. 

vrh stranice
vrh stranice