Poslodavci i Sindikat trgovine osnivaju povjerenstvo za zaštitu na radu

18.05.2016.

HUP-Udruga trgovine i Sindikat trgovine Hrvatske potpisali su Odluku o osnivanju Povjerenstva za unaprjeđivanje zaštite na radu. Odluku su potpisali Dražen Kocijan, predsjednik HUP-Udruge trgovine i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine koji su tom prilikom istaknuli kako će zajedničkim djelovanjem, u svim radnim sredinama na lokalnoj i nacionalnoj razini, očuvati, odnosno, stvarati uvjete za stimulativnu, sigurnu i zdravu radnu okolinu koja doprinosi produktivnosti, poslovnoj uspješnosti i zadovoljstvu radnika.
Zajedničkim potpisivanjem Odluke o osnivanju Povjerenstva za unapređivanje zaštite na radu, a u suradnji sa Zavodom za unapređivanje zaštite na radu, te dvije nacionalne udruge pratit će i analizirati specifična pitanja u području zaštite na radu u sektoru trgovine te poduzimati praktične mjere i aktivnosti na edukaciji i prevenciji. Jedna od zadaća Povjerenstva bit će i stvoriti uvjete za izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu i njihovih koordinatora u svim radnim sredinama, a Zavod je izradio i praktične upute kako bi se olakšala provedba ove značajne aktivnosti.
Posebnu pažnju Povjerenstvo će posvetiti razvoju socijalnog dijaloga i suradnje sindikata, predstavnika radnika i poslodavca na svim razinama s ciljem poboljšanja i unapređivanja zaštite na radu.Svi sudionici naglasili su da je pravo na zaštitu na radu osnovno ljudsko pravo, i zbog toga mora postati nezaobilazni sastavni dio poslovne politike i društveno odgovornog poslovanja svakog poslovnog subjekta, pri čemu socijalni partneri i njihovi predstavnici imaju važnu ulogu i zajedničke interese.

Potpisivanju akta o suradnji na području zaštite na radu bile su nazočne, Admira Ribičić, predsjednica Upravnog vijeća Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Sanja Smoljak Katić, direktorica Udruge trgovine Hrvatske udruge poslodavaca koje su iskazale podršku uspostavi institucionalnih uvjeta za suradnju socijalnih partnera na ovom važnom području.
vrh stranice
vrh stranice