Poreznom reformom do poticanja investicija u zemlji: Održan okrugli stol u organizaciji HUP-a i HUT-a

05.07.2018.

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske udruge turizma (HUT) održan je okrugli stol „Kako poreznom reformom potaknuti investicije“.

Ministar financija, Zdravko Marić predstavio je osnovne smjernice porezne reforme, dok je Branko Bogunović, partner u HD Consultingu predstavio Analizu utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva.  Na okruglom stolu sudjelovali su i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić; direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić te profesor s Ekonomskog fakulteta, Boris Cota.  

Ministar Zdravko Marić tijekom okruglog stola istaknuo je da je paket porezne reforme trenutno u finalizaciji te će ga objaviti i pustiti u javnu raspravu tijekom srpnja. Marić je pritom naglasio da će daljnjim promjenama poreznih zakona rasteretiti poslodavce koji uz to mogu očekivati i administrativno rasterećenje.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić istaknuo je kako je porezna reforma važna te se provodi za razliku od ostalih reformi koje se ne događaju. „Očekujemo da poslovanje bude što jeftinije, jednostavnije i transparentnije. Naravno da je svakom poslodavcu važno da predvidi troškove poslovanja a porezni sustav je jedan od važnih elemenata kada se odlučuje o investiranju“, dodao je.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma istaknuo je da je za investicije u turizmu iznimno važna stabilnost i visina poreza te bi cilj trebao biti da je PDV u turizmu u Hrvatskoj na razini ili ispod naših turističkih konkurenata na Mediteranu. „Smanjenje PDV-a u turizmu dovelo bi do povećanja investicija. Također, porezno je rasterećenje od iznimne važnosti za zaposlenost u turizmu jer su vodeći hotelijeri spremni porezno rasterećenje investirati direktno u povećanja plaća zaposlenih“, zaključio je Ostojić.   

Branko Bogunović, partner u HD Consultingu istaknuo je da su stope rasta prihoda, investicija i zaposlenih bile višestruko veće kada su stope PDV-a u turizmu bile manje.  „Smanjena namjera investiranja u turizmu znači 2,5 milijardi eura investicija ili 200 hotela manje do 2030.godine. Smanjenje stope PDV-a u turizmu važno je i jer otvara prostor za nužno povećanje plaća i smanjenje odljeva radne snage u turizmu“, poručio je Bogunović.

Profesor s Ekonomskog fakulteta, Boris Cota ističe da se pokazalo se da je turizam jako elastičan. Smanjivanjem stope PDV-a utjecali bi na profitabilnost poduzeća koja bi vjerojatno dio toga investirala što bi se multipliciralo i na ostale sektore, zaključio je Cota.  

Ministar finacija, Zdravko Marić istaknuo je da u ovom krugu porezne reforme smanjenje PDV-a u turizmu nije u planu, no nije odbacio mogućnost da će se u budućnosti i o tome raspravljati.

 


vrh stranice
vrh stranice