Porezna konferencija – utjecaj porezne politike na inovacije i razvoj

25.01.2019.

25.1.2019. Zagreb - Danas se u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održalo događanje naziva: „Porezna konferencija – Utjecaj porezne politike na inovacije i razvoj“ kojem je HUP bio jedan od partnera. Glavni organizatori događanja su Ekonomski fakultet u Zagrebu i Deloitte. Cilj konferencije bio je potaknuti razmjenu ideja i mišljenja te pružanje praktičnih preporuka za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske kroz dijalog glavnih sudionika i predstavnika poreznih obveznika i države. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva financija, a programski partner konferencije bio je Institut za javne financije.

Uvodne govore na konferenciji održali su: prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta – Zagreb, Helena Schmidt, Deloitte d.o.o., prof. dr. sc. Hrvoje Šimović, Organizacijski odbor konferencije i Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede.

Predavanje na temu: „Ciljevi i očekivanja porezne reforme u Hrvatskoj“ održao je dr. sc. Zdravko Marić, ministar financija Vlade RH. U svom izlaganju ministar Marić je istaknuo: „Porezni sustav u RH kompleksna je cjelina i jedino ju kao takvu možemo promatrati – kao sustav u cjelini u kojem nije dobro izdvajati pojedinačne segmente. Kroz dva kruga porezne reforme trudili smo se izaći u susret svim poduzetnicima, a posebno olakšati poslovanje malima i srednjima kojih je najviše. Zahvaljujemo HUP-u na svim prijedlozima koje je do sada davao, kao i svim drugim strukovnim udruženjima, uvijek se trudimo uvažiti primjedbe i zahtjeve koji nam dolaze, a koji su na korist gospodarstvu i društvu u cjelini. Porezni sustav nemoguće je održavati nepromjenjivim u dinamičnom vremenu u kojem živimo, a važno je istaknuti i da smo dio Europske unije koja svojim propisima posljedično utječe i na izmjene zakona u našoj zemlji. Važno nam je da porezna politika i tretman Porezne uprave budu jednaki za sve poduzetnike te se trudimo dati razumne rokove za prilagodbu i implementaciju svih novih propisa.“

Na panelu „Razvojne perspektive porezne reforme“ sudjelovali su: Davor Doko, član uprave Podravke d.d., Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca, Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova Philip Morris Zagreb d.o.o., Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave i Helena Schmidt, partnerica u Odjelu poreznog savjetovanja Deloitte d.o.o.

Panelisti su raspravljali o pozitivnim aspektima porezne reforme te o potrebnim poreznim novelama koje bi olakšale poslovanje privatnog sektora u zemlji, a posebno onim tvrtkama koje su fokusirane na istraživanje i razvoj te svojim inovacijama doprinose razvoju cjelokupnog društva. Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a naglasila je: „Pozdravljamo svako porezno rasterećenje koje je ova Vlada do sada donijela. Porezna politika mora biti jasna, transparentna i jednostavna za tumačenje. Važno nam je smanjenje ukupnog troška rada zbog zadržavanja radne snage čiji je odljev alarmantan. To je posebno problematično ukoliko nam odlaze kvalificiranii visokoobrazovani ljudi čije su plaće i dalje previše opterećene nametima. Ove je plaće nužno značajnije rasteretiti jer se radi o stručnjacima koji rade u industrijama visoke dodane vrijednosti i multiplikativnih učinaka na društvo.“ te dodala: „Sve stope PDV-a koje su snižene HUP je zagovarao i predlagao u komunikaciji s resornim ministarstvima. Smanjenje stopa PDV-a važna je za postizanje veće konkurentnosti tržišta te će omogućiti tvrtkama da svoje proizvode i usluge ponude po konkurentnijim cijenama. Uz visoke poreze, mi i dalje imamo preko 280 parafiskalnih nameta, mnoge od njih naši konkurentni nemaju. Sve ih je potrebno hitno revidirati, one koji ne opravdavaju svrhu ukinuti a sve ostale svesti na razumnu, opravdanu i za gospodarstvo održivu razinu.“

Zaključeno je da se ne može govoriti o daljnjem razvoju i gospodarskom rastu bez ulaganja u istraživanje i inovacije. Stopa ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj je i dalje relativno niska.

 

vrh stranice
vrh stranice