Paušalni iznos turističke pristojbe za 2020. za 20% snižen za nautičare

29.06.2020.

Objavljen je Pravilnik o visini, načinu plaćanja i raspodjeli turističke pristojbe za čarterska plovila, brodove za višednevna kružna putovanja i osobe koje borave na plovilu (nautičari) te način plaćanja turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama, kojim se paušalni iznos turističke pristojbe u 2020 godini snižava za 20% 

Osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (jahta, brodica ili brodd za gospodarsku djelatnost na kojima se pružaju turističke usluge u nautičkom turizmu) plaćaju turističku pristojbu po svakom ostvarenom noćenju u iznosu od 10,00 kn.

Nautičari turističku pristojbu mogu platiti po noćenju ili u paušalnom iznosu, a iznos turističke pristojbe koju nautičari plaćaju po osobi i noćenju iznosi 10,00 kn. Plovilom se smatra svako plovilo duže od 7 metara s ugrađenim ležajevima, koje se koristi za odmor, rekreaciju ili krstarenje. Paušalni iznos turističke pristojbe u 2020. godini je za 20% snižen za nautičare (Narodne novine 73/2020)

Iz pravilnika izdvajamo kako nautičari koji su u 2019. godini platili paušalnu turističku pristojbu za razdoblje koje završava u 2020. godini, ne moraju platiti turističku pristojbu po ovom Pravilniku za razdoblje koje se proteže u 2020. godini.

Ako razdoblje za koji su nautičari platili paušalni iznos turističke pristojbe obuhvaća razdoblje trajanja epidemije bolesti COVID-19 na teritoriju RH, nautičar može zatražiti povrat razmjernog iznosa uplaćene turističke pristojbe za vremensko razdoblje tijekom kojega je trajalo proglašenje epidemije bolesti COVID-19 na teritoriju RH ili može zatražiti razmjerno produženje vremenskog razdoblja za koje je uplaćena turistička pristojba. Zahtjev za povrat sredstava ili produženje vremenskog razdoblja se podnosi Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Također, za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, a sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi, nadležni inspektori neće podnositi optužne prijedloge za pokretanje prekršajnih postupaka odnosno izdavanje prekršajnih naloga, niti naplaćivati novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja.

vrh stranice
vrh stranice