Partneri projekta SPARTAK u studijskom posjetu Norveškoj udruzi poslodavaca

10.10.2018.

Početkom listopada 2018., predstavnici partnera u Projektu SPARTAK (Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost), RERE S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko- dalmatinske županije, HUP Regionalnog ureda Split i Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, posjetili su najveću norvešku poslodavačku udrugu - Confederation of Norwegian Enterprise (NHO)

The Confederation of Norwegian Enterprise (NHO) je najveća norveška udruga poslodavaca i vodeći lobist te glas industrije i biznisa u Norveškoj. NHO okuplja 25,600 članova - tvrtki, od malih obiteljskih do multinacionalnih kompanija u većini sektora. Tvrtke su organizirane u 16 sektorskih udruga i imaju podršku 12 regionalnih ureda.

Tijekom posjeta, u sjedištu NHO-a održano je nekoliko sastanaka na kojima su članovi delegacije imali prilike saznati nešto više o organizaciji NHO, njihovim aktivnostima, lobiranju, odnosima sa državnim tijelima i sindikatima te socijalnom dijalogu sa stajališta NHO i sindikata LO. Tako je pravni savjetnik NHO, Henrik Munthe održao 2 prezentacije, jednu u kojoj je detaljnije predstavio NHO i drugu u kojoj je govorio o socijalnom dijalogu u Norveškoj sa stajališta poslodavaca. Stein Regård, glavni ekonomist Norveške konfederacije sindikata -The Norwegian Confederation of Trade Unions, LO, govorio je o socijalnom dijalogu sa aspekta sindikata. Bilo je zanimljivo čuti o razlikama skandinavskog modela sindikalnog organiziranja i sindikata drugih europskih zemalja, primjerice Francuske i Njemačke. U skandinavskim zemljama, a poglavito Norveškoj, sindikalna zastupljenost je puno veća. LO je najveća i najutjecajnija radnička udruga u Norveškoj. Ima tradiciju djelovanja koja traje više od 100 godina. Preko 900 000 radnika je organizirano u 26 sindikata koji su udruženi u LO. U LO djeluju sindikati javnog i privatnog sektora. Gjermund Løyning, voditelj Odjela komunikacija NHO, prezentirao je lobističke aktivnosti NHO i načine na koji se lobira u Norveškoj. Partneri iz Hrvatske su postavljali pitanja o problemima koja muče Hrvatsku vezana za zapošljavanje, konkurentnost i održivi gospodarski razvoj.
vrh stranice
vrh stranice