Otkazivanje rezervacija u nautičkom sektoru

23.03.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca Udruga nautičkog sektora uputila je Ministarstvu turizma, Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prijedlog mjere pomoći nautičkom sektoru.

Obzirom na trenutnu situaciju, gosti masovno otkazuju svoje rezervacije za nadolazeću sezonu i traže povrat avansne uplate, pri čemu se pozivatu ili na opće uvjete ugovora o najmu ili na direktive koje propisuju višu silu (zabrana putovanja, zatvorene granice, otkazane letove ...).

Čarter tvrtke u zadnjih mjesec dana nemaju nikakvih prihoda, najavljene mjere će možda donekle pomoći prebroditi slijedećih par mjeseci, ali se i taj optimistični scenarij kompletno poništava ako dođe do povrata avansnih uplata. Stoga Udruga nautičkog sektora predlaže rješenje kojim bi se zaštitilo potrošača, ali jednako tako i gospodarstvo, radna mjesta i pružila neka šansa za poslovanje nakon suzbijanja epidemije.

Rješenje je u mogućnosti djelomične suspenzije ili prilagodbe općih uvjeta i direktiva koje reguliraju povrate sredstava i to s retroaktivnim učinkom, a zbo globalno izvanrednih okolnosti. Tim bi se prilagodbama trebalo omogućiti rješenje u vidu Vouchera ili Credit note-a umjesto povrata uplate bez obzira da li se otkaz bazira na višoj sili ili na općim uvjetima ugovora.

Jako je bitno da se primjenjuje i na slučajeve otkaza za koje uzrok nije viša sila, jer gosti sad već otkazuju i termine u visokoj sezoni i posezoni koji trenutno ne podpadaju pod višu silu, ali se pozivaju na opće uvjete.

vrh stranice
vrh stranice