Osnovano Vijeće za prehrambenu industriju

Ministarstvo poljoprivrede održalo je prvu sjednicu Vijeća za prehrambenu industriju u četvrtak, 27. prosinca 2012. godine. Vijeće je osnovano je s ciljem praćenja i razmatranja stanja prehrambeno prerađivačke industrije, predlaganja mjera radi povećanja konkurentnosti, proizvodnje i prodaje na domaćem i inozemnom tržištu, te poduzimanje konkretnih inicijativa.

“Potpuno svjesni strateške važnosti prehrambene industrije za hrvatsko gospodarstvo koje je i u godinama krize uspjelo zadržati dobre poslovne rezultate, odlučili smo poduzeti sve raspoložive mjere industrijskih politika kako bi osnažili tržišnu poziciju prehrambene industrije. Za daljnji razvoj prehrambene industrije 2013. godina je ključna, budući da će od 1. srpnja, ulaskom Hrvatske u EU, izvoz biti opterećen višim troškovima, dok se domaće tržište otvara za snažnu inozemnu konkurenciju, zbog čega je nužno da se u dijalogu sa prehrambenom industrijom pronalaze rješenja te formiraju ciljevi industrijske politike za predstojeće razdoblje“, izjavio je ministar Jakovina.

Prehrambena industrija opterećena je mnogobrojnim naslijeđenim problemima, a očekuje ju teška godina zbog čega je nužno da u dijalogu sa Ministarstvom poljoprivrede i Vladom pronalaći načine da se zadrži zaposlenost, proizvodnju te osiguraju povoljnije uvjete poslovanja. 

Sastanci Vijeća za prehrambenu industriji održavat će se na mjesečnoj razini. Tako bi već u siječnju trebao biti organiziran sastanak vezan za problematiku izlaska iz CEFTA-e te svih promjena koje će uslijediti na tržištu kao i osiguravanja povoljnijih uvjeta kreditiranja. Na tom bi sastanku trebali sudjelovati predstavnici Vlade te Državnog ureda za trgovinsku politiku koji su direktno uključeni u pregovore sa Europskom Komisijom oko uvjeta poslovanja nakon izlaska iz CEFTA-e te predstavnici HBOR-a.

Članovi Vijeća za prehrambenu industriju:

1. Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, predsjednik Vijeća
2. Zvjezdana Blažić, savjetnica ministra za prehrambeno prerađivačku industriju
3. Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica koncerna Agrokor
4. Neven Vranković, član Uprave Atlantic grupe
5. Marica Vidaković, prokuristica Kraša
6. Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke
7. Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine Postire
8. Dragutin Drk, predsjednik Uprave Vindije
9. Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera
10. Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žita
11. Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivrede i prehrambenu industriju HGK
12. Ružica Gelo, direktorica HGK Centra za EU
13. Goran Pajnić, predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede
14. Milka Kosanović, direktorica HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede
15. Sandra Švaljek, direktorica Ekonomskog instituta u Zagrebu
16. Mirjana Hruškar, dekanica Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu
vrh stranice
vrh stranice