Osnovana Koordinacija hrane i pića HUP-a

19.05.2014.

Zagreb, 19. svibnja 2014. - U sklopu HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede osnovana je Koordinacija hrane i pića koju sačinjavaju slijedeće tvrtke: Nestlé Adriatic d.o.o., Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o., Coca Cola Adria d.o.o., Badel 1862 d.d., Fami d.o.o., Podravka d.d., Zagrebačka pivovara d.o.o., Zvijezda d.d., Jamnica d.d. te Pik Vinkovci d.d., a u rad Koordinacije će se aktivno uključiti i ostale tvrtke članice HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede.
Otvorena pitanja koja su ključna za osnivače Koordinacije su: visoko financijsko opterećenje industrije poreznim i neporeznim nametima; problemi u poslovanju s tzv. trećim zemljama; označavanje zemlje podrijetla na pakiranju u skladu s tekstom Uredbe 1169/2011; prehrambeni profili i semafori; označavanje prodaje na daljinu; označavanje nepretpakirane hrane u skladu s tekstom Uredbe 1169/2011; upoznavanje s temeljnim principima samoregulacije prehrambenog sektora u EU; prehrambena strategija EU.

Koordinacija će se baviti relevantnim problemima industrije s ključnim ciljevima: sudjelovanje i aktivno članstvo u povjerenstvima Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva te Ministarstva zdravlja kako bi sudjelovali u oblikovanju stavova u pitanjima ključnim za industriju, sudjelovanje u politikama okoliša i energiju, zaštitu potrošača i međunarodne trgovine. Trenutno primarni stavovi industrije su analiza regulative te uključivanje članova u zakonodavne aktivnosti (donošenje i očitovanja na zakone, izrade akata, dopune propisa i ostalo) te informiranje članova i promocija industrije – predstavljanje industrije kroz jedan glas.

Za predsjednicu Koordinacije izabrana je Olivera Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Nestle Hrvatska.

Izjava Olivere Međugorac, predsjednice Koordinacije hrane i pića:
„Pravo je vrijeme za osnivanje ovakve vrste Koordinacije unutar HUP-a s obzirom na iznimno teške uvjete poslovanja u sektoru, dugotrajnu krizu i nisku kupovnu moć građana te zahtjeve regulatora. Zajedničkim naporima prema nadležnim institucijama želimo utjecati na kvalitetno oblikovanje politika prehrambenog sektora, a Koordinacijom ćemo moći bolje pratiti aktivnosti na međunarodnom području te organizirano kroz europske lobističke i strukovne organizacije sudjelovati u procesima odlučivanja na razini Europske unije. Želimo biti prepoznati kao jedan i važan glas koji predstavlja industriju hrane i pića ispred HUP-a.“
vrh stranice
vrh stranice