Osijek – od industrijskog do inteligentnog grada, zajednički

05.04.2013.

Tema okruglog stola održanog 05. travnja 2013. godine bila je Osijek – od industrijskog do inteligentnog grada, zajednički, kojom je pokrenuta rasprava o neophodnosti odgovorne suradnje između lokalne uprave, poslovnog sektora i Sveučilišta u rješavanju razvojnog problema grada Osijeka.

Osijek grad znanja, poduzetništva i atraktivan za život


Još 2008. godine osječko Gradsko vijeće usvojilo je Strategiju razvoja gospodarstva Grada Osijeka: od industrijskog do inteligentnog grada, koju je izradio tim Ekonomskog fakulteta u Osijeku, predvođen prof.dr.sc. Slavicom Singer, a koja je bila temeljena na očekivanom pokretanju procesa stvaranja grada znanja, poduzetničkog grada i grada atraktivnog za življenje, posebice za mlade ljude. Razvojna strategija bazirala se na procesu tranzicije Osijeka od grada visoke nezaposlenosti, zastarjele industrijske strukture u inteligentni grad temeljen na znanju i korištenju internetske tehnologije za jačanje inovativnih poduzeća i digitalne demokracije.
Kako će se skorim ulaskom u Europsku uniju otvoriti nove mogućnosti, pravi je trenutak za „inventuru“ do sada ostvarenoga te za stvaranje nove strategije razvoja za razdoblje 2014.-2020.godine. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, predstavnici Grada Osijeka, studenti, predstavnici poslovnog sektora te predstavnici potpornih poduzetničkih institucija, između ostaloga i HUP Reg. ured Osijek.
vrh stranice
vrh stranice