Osiguranje fer tržišne utakmice u interesu sigurnosti izvođača, zaposlenika i podizvođača

14.03.2013.

U sklopu međunarodnog projekta SO-DI-CO, ( „Socijalni dijalog u graditeljstvu“) pod nazivom „Osiguranje fer tržišne utakmice u interesu sigurnosti izvođača, zaposlenika i podizvođača“, održana je radionica o suradnji socijalnih partnera u graditeljstvu u Austriji i Hrvatskoj i o javnoj nabavi .
U Hrvatskoj socijalni partneri surađuju na mnogim područjima, kolektivnom ugovoru za graditeljstvo, radu Socijalnog vijeća za graditeljstvo , obrazovanju radnika.
U Austriji je pored uobičajenih aktivnosti socijalnih partnera aktivan BUAK Fond, paritetni socijalni fond koji daje naknade za privremenu nezaposlenost, otpremnine i blagdane. (www.paritarian-funds-construction.eu). Predstavljen je i projekt SO-DI-CO ( www.sodico.gzs.si ) i značaj paritetnog fonda koje ravnopravno vode socijalni partneri u graditeljstvu. Rezultati ankete koja se provodila u tvrtkama diljem Hrvatske pokazuju da interes za paritetne fondove i u nas postoji, ali i bojazan da se neće baš tako lako provesti u djelo.
U drugom dijelu radionice sudionici su dobili informacije o sustavu javne nabave u Austriji, registru ANKӦ za sve izvoditelje/naručitelje javnih radova u Austriji www.ankoe.at, odličan alat koji pomaže svim sudionicima da budu efikasniji. Također, govorilo se o novinama prijedloga nacrta Direktive o javnoj nabavi EU te problemima vezanim uz javnu nabavu u graditeljstvu u RH.
Na skupu je sudjelovala predstavnica Ministarstva gospodarstva, Vesna Bilandžija, načelnica Sektora za nadzor i stručnu pomoć Uprave za sustav javne nabave, koja je govorila o osnovnim postavkama javne nabave. Iz HUP-a su sudjelovali Zdenko Karakaš i Tatjana Gračić, iz Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić, a iz Austrijske gospodarske komore - Matthias Woghlemuth, pravni savjetnik u odjelu graditeljstva ( WKO – Bau).
Projekt sufinancira Europska komisija, Opća uprava za zapošljavanje, jednakost i socijalni dijalog.
vrh stranice
vrh stranice