Orstat Miljenić, Ministar pravosuđa na Radnom ručku 31. listopada 2012. godine: Pravosuđe u funkciji razvoja gospodarstva

31.10.2012.

Pravosuđe mora biti bolji servis gospodarstvu i u tom smjeru moramo napraviti cijeli niz izmjena u postojećim propisima, no pritom u ministarstvu moramo dobro paziti da izmjenama ne destabiliziramo cijeli sustav, naglasio je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa na Radnom ručku održanom u organizaciji HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika. Miljenić je okupljenim poslodavcima najavio konkretne aktivnosti u područjima koja su i poslodavci i Europska komisija detektirali kao kočnice bržem razvoju poduzetništva. Najveće zamjerke domaćem pravosudnom sustavu su neučinkoviti stečajevi, zaostaci u broju predmeta na sudovima i neučinkovite ovrhe, odnosno provedba sudskih odluka.

Od 2006. godine, kada je počelo usklađivanje s zakonodavstvom EU, Hrvatski sabor donosi prosječno godišnje između 400 i 500 novih zakona, što poduzetnicima predstavlja ogroman izazov što se tiče praćenja zakonodavstva i usklađivanja s novim rješenjima, istaknula je Anny Brusić, direktorica HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika. Ako nema pravne sigurnosti, poduzetnik ne može raditi, planirati pa ni ulagati, upozorio je Petar Lovrić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Lovrić je napomenuo i da određeni dio novih zakonskih rješenja znatno otežava poslovanje malim i srednjim poduzetnicima te je ministra pozvao da se prilikom izrade prijedloga novih zakona povede računa o podzakonskim aktima koji su vrlo često zakonska rješenja znali dodatno zakomplicirati i poskupiti. Nismo sretni što je novim Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi upravna država preuzela pravnu državu, pa očekujemo da će se tu stvari vratiti u normalu nakon čišćenja pravnih subjekata kroz ubrzani proces restrukturiranja ili gašenja, upozorio je Lovrić.
vrh stranice
vrh stranice