Omogućen dolazaka stranih državljana u Hrvatsku zbog poslovnih razloga ili drugih gospodarskih interesa

11.05.2020.

Obavještavamo vas kako je od subote, 9. svibnja, Odlukom Stožera civilne zaštite RH, zbog poslovnih razloga  ili drugih gospodarskih interesa, omogućen ulazak:
  • građanima država članica EU i Schengenskog područja te članovima njihovih obitelji,
  • kao i državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem (sukladno Direktivi 2003/109/EZ) te osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU, nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Osobe kojima je omogućen ulazak u RH se moraju pridržavati preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje možete naći na sljedećim linkovima na hrvatskom i engleskom jeziku:

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja ovakvo olakšanje restrikcija i to što je Stožer civilne zaštite RH prepoznao konstruktivnost HUP-ove inicijative za omogućavanjem dolaska osoblja tvrtki u Hrvatsku zbog poslovnih razloga ili gospodarskih interes uz pridržavanje epidemioloških uputa.

Unatoč trenutačnoj situaciji, investicije u Hrvatskoj jesu smanjene, ali nisu potpuno prestale, zbog čega je prisutnost stranih osoba za određene situacije nužna za daljnji nastavak provedbe investicija u Hrvatskoj. Stoga, smatramo kako je ovo važno za tvrtke koje imaju strane državljane u upravljačkim i drugim strukturama, tvrtke koje trenutno provode investicijske projekte, kao i za sve ostale tvrtke imaju potrebu poslovnog kontakta sa stranim državljanima po nekoj drugoj osnovi.

Radi jednostavnijeg pregleda,kronološki poredane sve odluke u vezi privremene zabrane prelaska preko graničnih prijelaza RH u nalaze se u jednom dokumentu.

vrh stranice
vrh stranice