Održana Skupština europskih neovisnih distributera gorivom UPEI

16.04.2021.

Od 15.-16. travnja održana je proljetna sjednica Skupštine UPEI (Udruženja europskih neovisnih distributera gorivom). HUP- Udrugu energetike predstavljale su Adriana Petrović i Marija Šutina. Tijekom prvog dana raspravljalo se o provedenim zagovaračkim aktivnostima u proteklom razdoblju te o zakonodavnim prioritetima u 2021. godini u okviru „Fit for 55“ paketa, dok je drugi dan bio posvećen operativnim pitanjima udruge i koordinaciji zakonodavnih prioriteta s nacionalne razine.

U ime g. Fransa Timmermansa, odgovornog za Zeleni plan u Europskoj komisiji, članovima Skupštine obratila se Aleksandra Tomczak. Osvrnula se na aktivnosti Komisije od prosinca 2019.g. kada je predstavljen Zeleni plan: Fond za pravednu tranziciju, Europski klimatski zakon i Klimatski pakt, usvajanje Akcijskog plana za kružnu ekonomiju, nova europska Industrijska strategija, prezentacija strategije EU-a za integraciju energetskog sustava i vodik, Strategija za metan te o klimatskim ciljevima EU iz rujna 2020.g.

Gđa. Tomczak je navela kako ostvarivanje klimatskih ciljeva zahtijeva angažman svih sektora te da se od industrije očekuje da inovira kako bi se ostvarila klimatska neutralnost.

Veliku ulogu imaju čišći, jeftiniji i zdraviji oblici prijevoza te dekarbonizacija energetskog sektora, uz povećanje energetske učinkovitosti. Do kraja 2021.g. „Fit for 55“ uključuje brojne izmjene zakonodavstva- reviziju ETS sustava, Carbon Border Adjustment mehanizma, direktiva koje uređuju obnovljive izvore energije,  energetsku učinkovitost, stakleničke plinove, infrastrukturu za alternativna goriva i reviziju Trećeg paketa za plin, a sve kako bi se implementirali ambiciozniji novi ciljevi 2030. Sve je u pripremi te će osjetno utjecati na poslovanje distributera goriva, ali i svih na tržištu energije, nafte  i derivata u nadolazećem razdoblju.

Drugi dan sjednice Skupština je obavila obvezni formalni dio i prihvatila izvješća, a članovi su prezentirali svoje prioritete i izazove s kojima se susreću na nacionalnoj razini sa svrhom da se identificirani isti problemi koordiniraju krovno kroz UPEI. HUP je predložio da se ispita primjena limita od 1.7% za biogoriva u državama članicama EU i među članicama UPEI-ija, odnosno transponiranje REDII te je iznio iskustva i stave glede hrvatskog Plana za oporavak i otpornost.

vrh stranice
vrh stranice