Održana sjednica Izvršnog odbora Udruge nautičkog sektora

19.01.2012.

HUP Udruga nautičkog sektora održala trinaestu sjednicu Izvršnog odbora u Zagrebu Upućen apel novoj Vladi RH : Nautički sektor propada zbog loših zakonskih rješenja
HUP Udruga nautičkog sektora održala trinaestu sjednicu Izvršnog odbora u Zagrebu Upućen apel novoj Vladi RH : Nautički sektor propada zbog loših zakonskih rješenja
19. siječnja 2012. Izvršni odbor Udruge nautičkog sektora održao je trinaestu sjednicu u Zagrebu. Članovi Izvršnog odbora razgovarali su o programskim aktivnostima za 2012. godinu i o rezultatima vrlo intenzivne prepiske sa različitim ministarstvima i institucijama Vlade RH. Veliki i neriješeni problem nautičkog sektora još uvijek ostaju posebni porez na plovila – trošarine, iako se sva stručna javnost slaže da taj porez treba ukinuti. Izvršni odbor je zaključio da se od zahtjeva ne odustaje. Posebice u uvjetima globalne gospodarske krize kada je nužno potaknuti optimalan i brz razvoj nautičkog turizma i svih djelatnosti vezanih za njega na korist tvrtki i uposlenika u sektoru, ali i hrvatske države i gospodarstva u cjelini. Osnovnu prepreku još uvijek predstavlja nedorečeno, često zbunjujuće pa i destimulirajuće zakonodavstvo, birokratiziranje i pretjerano administriranje. Radi toga je nautički sektor u Hrvatskoj objektivno zaostajao za konkurencijom i niti izdaleka nije uspio ostvariti onakav razvoj i gospodarske učinke kakve je mogao. U raspravi koja se vodila oko određivanja načina komunikacije prema ministarstvima te samim dopisima i nadopunom Memoranduma, Braslav Karlić konstatirao je da nova Vlada nije za sada najavila znatne promjene u poreznom sistemu, pa tako ni vezano za promjene u trošarinama. Danas, kada su gospodarski rast, greenfield investicije i novo zapošljavanje važni kao možda nikada do sada, kada zemlje u okruženju (poput Italije i Grčke) poreznom politikom tjeraju nautičare sa svojih vezova, naglasio je da Hrvatska ne smije propustiti šansu. Ona nije samo u gradnji novih vezova. Ona je u djelatnostima servisa i remonta, čartera, ugostiteljstva i brojnim drugima. Iskoristimo li priliku, djelatnost koja godišnje uprihodi oko 850 milijuna eura iako može rasti dvoznamenkastim postotkom svake godine i u samo četiri godine ostvariti 1.500.000.000 eura. Teško je i zamisliti drugo područje djelatnosti na kojem se može ostvariti tako brz i visok rast.

Romano Pičuljan naglasio je da u što hitnijem roku UNS mora zatražiti sastanke sa odgovornim ljudima u ministarstvima da bi se izborila za svoje ciljeve. Članovi IO zaključili su da je nužno uputiti dopise i zamolbu da delegaciju UNS prime gospodin Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade RH, gospodin Slavko Linić, ministar financija, gospodin Zlatko Komadina, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i gospodin Veljko Ostojić, ministar turizma kako bi im neposredno izložili viđenje razvojnih mogućnosti nautičkog sektora.
Na sjednici se razgovaralo i o predstojećem Sajmu nautike u Zagrebu. Članovi Izvršnog odbora složili su se da bi Udruga trebala biti prisutna na sajmu i predstaviti svoje aktivnosti.
vrh stranice
vrh stranice