Održana sjednica GSV-a Istarske županije na temu problematike brodogradilišta Uljanika d.d.

16.02.2018.

U sjedištu Istarske županije, u Puli, jučer je održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji (GSV), pod vodstvom predsjednika Borisa Sabattija, uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega i gradonačelnika Pule Borisa Miletića. Sjednica je sazvana na inicijativu župana Flega zbog aktualne situacije na poluotoku, a koja se tiče problematike brodogradilišta Uljanika d.d.

Nakon otvaranja sjednice, predsjednik GSV-a Sabatti pozvao je člana Uprave Uljanik d.d. Marinka Brgić da održi prezentaciju na temu problematike Uljanika, a u kojoj je bilo govora o sadašnjem stanju poduzeća kao i o programu transformacije Uljanik Grupe. Uslijedila je rasprava nakon koje je GSV usvojio sljedeće zaključke:
-Brodogradilište Uljanik strateško je poduzeće Istarske županije i lider brodogradnje u Republici Hrvatskoj. Uljanik d.d. jedno je od većih proizvodnih poduzeća u zemlji, gradi visoko-sofisticirane brodove, izvozno je orijentiran te zapošljava 4.453 radnika i 1.900 kooperanata koji direktno rade na brodu.

- Planom restrukturiranja nužno je osigurati dugoročnu održivost Uljanika kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri, kako radnika u brodogradilištu, tako i dobavljača i kooperanata.

- Predlaže se od svih dionika u procesu restrukturiranja - vlasnika, Vlade RH, Uprave Uljanika, sindikata, Istarske županije, Grada Pule i radnika da svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje u cilju daljnjeg razvoja Uljanika Grupe i očuvanju radnih mjesta.

- Preporuča se Skupštini društva Uljanik d.d. da za budućeg strateškog partnera izabere tvrtku koja će se nastaviti baviti brodogradnjom visoko-sofisticiranih brodova i razvojem novih tehnologija i djelatnosti koje su vezane uz brodograđevnu industriju

Na sjednici je odabrano i novo vodstvo GSV-a: za predsjednika voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za HURS Rajko Kutlača; a za potpredsjednike direktor Istarske razvojne agencije d.o.o. Pula Boris Sabatti - u ime Istarske županije, te direktor HUP-a Regionalnog ureda Rijeka Nenad Seifert - u ime poslodavaca.
vrh stranice
vrh stranice