Održana sjednica GSV-a Istarske županije na temu problematike brodogradilišta Uljanika d.d.

11.09.2018.

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održana sjednica 6. Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji (GSV), sazvana na temu Aktualna situacija i perspektive Uljanika. Sjednici je prisustvovao istarski župan Valter Flego, dok su predstavnici HUP-a na sjednici bili Gordana Deranja, Srđan Popović i Nenad Seifert.

Župan Flego naglasio je kako je sjednica sazvana kako bi sva tri partnera, odnosno članovi GSV-a iz redova sindikata, poslodavaca i Županije, razmijenili stavove i razmišljanja o budućnosti brodogradnje. Izrazio je zadovoljstvo što svi prisutni neupitno žele da industrija, proizvodnja i brodogradnja opstanu. Od Vlade RH, se stoga, ponovio je župan Flego, očekuje da na sjednici u četvrtak jasno odgovori na ključno pitanje - želi li ili ne zadržati brodogradnju.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta istaknula je kako je u ovom trenutku bespredmetno raspravljati o prošlosti i razlozima koji su doveli do stanja u brodogradnji kakvo je danas, već je potrebno da svi uključeni, prvenstveno Vlada RH, aktivno sudjeluju u planiranju i provedbi restrukturiranja. Od Vlade se očekuje i hitna uspostava financijskog praćenja industrije te zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država.

Nakon provedene rasprave po točki dnevnog reda „Aktualna situacija i perspektive Uljanika“ GSV Istarske županije jednoglasno je donijelo sljedeće zaključke:

 

  1. Gospodarsko-socijalno vijeće smatra da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za Pulu, Istru i Hrvatsku u cjelini, kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti. Uljanik, kao dugogodišnja predvodnica gospodarstva Pule, Istre i Hrvatske, mora opstati i nastavi i s brodogradnjom i proizvodnjom, razvojem, te očuvanjem postojećih i stvaranjem novih radnih mjesta.
  2. Smatramo da se Vlada RH treba nedvojbeno očitovati želi li proizvodnju, industriju i brodogradnju. Ako želi, tražimo od Vlade Republike Hrvatske, kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja, da u sinergiji s Upravom, Nadzornim odborom, sindikatima i strateškim partnerima, hitno iznađe dugoročno i održivo rješenje za spas Uljanika i nastavak redovnog rada.
  3. Očekujemo da Vlada Republike Hrvatske aktivno sudjeluje u planiranju i provedbi restrukturiranja, i kao vlasnik i kao partner, jer jedino Vlada Republike Hrvatske može s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje Uljanika.
  4. Očekujemo da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju, da se osigura stručno i kvalitetno operativno vođenje tvrtke i provođenje programa restrukturiranja uz instrumente nadzora i kontrole u kojima će Vlada imati svoje predstavnike.
  5. Smatramo da se treba hitno uspostaviti sustav financijskog praćenja industrije, poglavito brodogradnje, te zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država.
  6. Zbog svog utjecaja na cjelokupni poslovni, demografski, civilizacijski i svaki drugi utjecaj Uljanik grupe na Istru, ali i Republiku Hrvatsku tražimo bezuvjetan opstanak Uljanika i njegovo restrukturiranje u uspješno i poslovno održivo brodogradilište.
  7. Tražimo sazivanje Nacionalnog GSV-a na temu Uljanik Grupe temeljem zaključaka sa 220. sjednice Nacionalnog GSV-a održane 28. svibnja 2018. godine.
vrh stranice
vrh stranice