Održana radionica „Uključivanje obnovljivih goriva u EU klimatske politike“

12.10.2021.

U petak, 8. listopada koalicija dvanaest europskih udruga iz sektora mobilnosti, energetike i inženjerstva održala je radionicu kako bi potaknula raspravu o doprinosu održivih goriva na putu prema klimatskoj neutralnosti te okolišnim, industrijskim i društvenim prednostima njihovog korištenja, kao i preprekama i rješenjima u okviru politika. Uz stručnjake koji su održali prezentacije, na radionici su sudjelovali predstavnici nacionalnih poslodavačkih udruga te službenici država članica EU. Na poziv HUP- Udruge energetike odazvali su se predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Na radionici je iznesen prijedlog sustava bodovanja za održiva obnovljiva goriva i kako bi on funkcionirao, adresirala se zabrinutost zbog dvostrukog uračunavanja, odgovornosti u sustavu i administrativnog opterećenja. Prezentirani su proizvodni kapaciteti i potencijal te očekivana cijena održivih goriva. Ovu prezentaciju održao je prof. David Chiaramonti, Polytechnic of Turin koji je neovisni stručnjak za održiva obnovljiva goriva.

Koalicija podupire Pariški sporazum i klimatsku neutralnost u 2050. godini. Pojedini elementi paketa Fit for 55 su korisni i potrebni da bi se ostvario zajednički cilj, no Europska komisija zauzela je vrlo restriktivan pristup kojim utvrđuje kvote za pojedini obnovljivi izvor te de-facto zabranjuje motore s unutarnjim sagorijevanjem u cestovnom prijevozu. Umjesto toga, koalicija se zalaže da se izazovu pristupi na drugačiji način. Osiguravanjem dovoljno zelene energije i održivih goriva te priznavanjem njihovog doprinosa u reguliranju CO2 ciljeva u regulativi, omogućilo bi se da se zadrže sve učinkovite tehnologije i prepustilo tržištu da se odluči za rješenje koje mu najviše odgovara, bila to električna energija, gorive ćelije ili hibridi. Ovo bi dalo sigurnost u vremenima dok direktna elektrifikacija još uvijek nije izvediva, adresiralo bi neriješene probleme emisija iz vozila te bi smanjilo pritisak radi uvođenja infrastrukture za punjenje i za dodatne subvencije.

HUP- Udruga energetike kroz svoje članstvo u UPEI-iju kao potpisniku koalicije podržava ovu inicijativu. U Udruzi energetike smatramo kako je ključno otvoriti prostor svim učinkovitim tehnologijama s nultom i niskom razinom ugljika te im pružiti jednaku šansu na tržištu. Prema našem mišljenju, najbolji pristup je onaj koji će tržištu dati mogućnost izbora. Na zakonodavnoj razini, zalažemo se da održiva transformacija podrži novi val tehnološkog napretka za sve, bez da bira pobjednike. Vjerujemo kako bi ovaj pristup dao jamstvo da, provođenjem ubrzane tranzicije koja donosi velike ekonomske i društvene učinke, odgovorno upravljamo rizicima te bi osigurao pravednu raspodjela tereta tranzicije po prihvatljivim cijenama.

Zainteresirane za prezentacije s radionice molimo da se jave na e-mail: marija.sutina@hup.hr

 

vrh stranice
vrh stranice