Održana radionica o elektro i hibridnoj propulziji plovila

02.02.2021.

1. veljače 2021., putem aplikacije Microsoft Teams, održana je radionica pod nazivom „Postojeća saznanja i budući trendovi u elektro i hibridnoj propulziji plovila“. Radionica je organizirana u suradnji HUP Udruge nautičkog sektora i tvrtke Navela iz Pule, a temu je prezentirao dr.sc. Branimir Ružojčić,  vlasnik i CEO tvrtke Tema d.o.o. iz Pule koja proizvodi motore/generatore najnaprednije tehnologije u industriji elektro motora. Moderator je bila Nevenka Čalić, direktorica tvrtke Navela d.o.o. i dopredsjednica Udruge nautičkog sektora.

Potreba za boljom informiranosti o elektro i hibridnoj propulziji kod plovila nametnula se zbog promjena brodskih pogona, iako se one  događaju nešto sporije od promjena u drugim industrijama. Sudionici su imati priliku čuti o  globalnom stanju i trendovim te o tome što se konkretno dešava na hrvatskom i okolnim tržištima kao i o tome koji  proizvodi se izrađuju u Hrvatskoj.

Dr.sc. Branimir Ružojčić, Tema d.o.o. Pula, iznio je osnovne principe rada električne propulzije. Električna propulzija, unatoč većim ulaznim troškovima, predstavlja budućnost i izazov u brodogradnji i to u svim njenim segmentima. Troškovi održavanja su niži od troškova održavanja klasičnih brodskih motora. Zahtjevi za pogonom u radnoj brodogradnji su različiti od pogona u rekreativnoj brodogradnji, zbog različitih strojarnica, stoga je potrebna suradnja dionika u brodogradnji sa tržištem. „Ono što nas tjera na razmišljanje o novoj propulziji je zelena perspektiva budućnosti za naše potomke, kako bi uklonili što više onečišćenja iz našeg okoliša.“ kazao je Ružojčić.

Kada se u Hrvatskoj razgovara o elektromotorima govori se u budućnosti, ali električna propulzija nije budućnost nego sadašnjost. Zbog zaštite mora i rijeka od onečišćenja,  očekuje se da će  nacionalni parkovi i unutarnja plovidba biti prvi koji će postaviti određene uvjete i pravila u pogledu ekoloških standarda zaštite voda. Sredstva EU fondova su velika šansa za brodograditelje, bilo da je riječ o proizvodnji rekreativnih brodica, radnih brodova ili brodova za obalni linijski prijevoz. Na kraju radionice, dogovoreno je da će se nastaviti sa održavanjem radionica o elektromotorima za specifične ciljane grupe. Za temu su pokazali interes mali brodograditelji, serviseri, čarter kompanije, akademska zajednica te poduzetnici iz drugih industrija.

vrh stranice
vrh stranice