Održana on line panel rasprava „Izazovi i prilike za razvoj pametnog turizma u Hrvatskoj“

28.10.2020.

U organizaciji Ministarstva turizma i sporta jučer je održana on line panel rasprava „Izazovi i prilike za razvoj pametnog turizma u Hrvatskoj“ s dvjestotinjak sudionika, predstavnika turističkih tvrtki, institucija i mogućih SMART destinacija, koji su zajednički nastojali odgovoriti na pitanje “Kakav će turizam u Hrvatskoj biti nakon korone?”

Kroz četiri panel rasprave cilj je bio odrediti ključna područja u koja je potrebno ulagati za razvoj pametnog turizma u Hrvatskoj.

U prvom panelu posvećenom održivosti u turizmu istaknuto je kako je održivost kompleksna tema koja osim same zaštite okoliša koja se prva nameće, sadrži puno širi spektar tema kojima treba jasnije definirati smjernice, dodatno educirati lokalne aktere u turizmu o tome što se radi te uvoditi tehnologije kako bi se u konačnici na razvoj održivosti potaklo privatni sektor i snažniju suradnju stanovništva.Kao osnovni ključ za održivi turizam, naglasak je na suradnji, što je ujedno bila i tema drugog panela ovog događanja.

U panelu posvećenom suradnji i participaciji istaknuta je nužna veća povezanost s terena i donositelja odluka za što je dobar primjer 'Pokret otoka' koji je iskoristio tehnologiju za povezivanje otoka i naglasio važnost lokalne zajednice u upravljanju turizmom.U panelu Ljudski kapital i poslovno okruženje naglasak je stavljen na nužnosti poticanja i razvoja kreativnog poduzetništva, poticanja cjelogodišnjeg zapošljavanja i kontinuiranog razvoja kompetencija aktera u turizmu u skladu s promjenama na tržištu.

"Pitanje konkurentnosti plaća presudno je u zadržavanju domaćih radnika, a time izravno utječe i na autohtonost i kvalitetu turističkih usluga. Stoga je ovo pitanje prioritetno u kontekstu održivosti. Politika plaća izravno je vezana uz poslovno okruženje odnosno konkurentnost uvjeta poslovanja/investiranja definira konkurentnost plaća.  Da bi plaće mogle rasti prvenstveno je potrebno smanjiti poreze - PDV te rastereti poslodavce brojnih nepotrebnih davanja, ali i paralelno provoditi strukturne reforme što će se onda odraziti i na tržište rada tj. veće mogućnosti za rast plaća i standarda u RH." - izjavila je Natali Komen Bujas, direktorica HUP- Udruge ugostiteljstva i turizma

U četvrtom panelu o tehnologijama i IT-ju raspravljalo se o benefitima tehnologija za turizam, ulozi strategija u poticanju inovacija, uz naglasak da se strategije donose za relativno kratko razdoblje.

Projekt SMARTMED u sklopu kojega su se održale panel rasprave „Izazovi i prilike za razvoj pametnog turizma u Hrvatskoj“ pripremljen je u okviru PANORAMED inicijative, Interreg MED programa sufinanciranom sredstvima Europske unije vrijednom 22.5 milijuna kuna koji povezuje trinaest partnera iz devet mediteranskih zemalja: Hrvatske, Portugala, Španjolske, Italije, Francuska, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Grčke. Članice SMARTMED-a zajedno, temeljem specifičnih potreba svake od zemalja, razvijaju poslovni model za pametni i održivi turizam i inovacije u turizmu na Mediteranu.

vrh stranice
vrh stranice