Održan sastanak s gradonačelnikom Grada Zagreba

17.12.2021.

16. prosinca 2021. u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca održan je sastanak na kojem su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba, g. Tomislav Tomašević, zamjenica gradonačelnika, gđa Danijela Dolenac, koordinator Povjerenstva za gospodarstvo i ekološku održivost, g. Kamilo Vrana, predsjednik HUP-a, g. Mihael Furjan, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika i predsjednik GSV-a Grada Zagreba, g. Igor Škrgatić, glavni direktor HUP-a, g. Damir Zorić i direktorica odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a, gđa Admira Ribičić.

Uvodno se na sastanku nazočnima obratio gradonačelnik, g. Tomašević, te istaknuo kako ih brine rast cijena te situacija vezana uz javnu nabavu budući se vrlo često događa da se na neki poziv javi samo jedan ponuditelj (čak 30-40% javnih nabava je samo s jednom ponudom). Gradska uprava bi željela to promijeniti te su zainteresirani za podatke o tome koliki je apsorpcijski model za djelatnost graditeljstva za obnovu Grada Zagreba za narednu godinu. Iskoristio je priliku te poručio članovima HUP-a da se aktivnije javljaju na pozive za javnu nabavu. Isto tako, gradonačelnik je govorio o interesu Grada Zagreba za uspostavom obnovljivih izvora energije, kao i za solarizaciju.  

Na sastanku su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca prenijeli razmišljanja članova te predložili uspostavu kontinuirane suradnje članova HUP-a s tijelima gradske uprave.

Tom prilikom, predsjednik HUP-a, g. Furjan naglasio je kako su teme od interesa za poduzetnike one koje se odnose na zapošljavanje, tržište rada, radne odnose te bolje korištenje sredstva iz fondova Europske unije. Naglasio je također kako HUP želi inovativnu Hrvatsku, ravnopravnu tržišnu utakmicu, jednaka pravila igre te borbu protiv monopola.

Glavi direktor HUP-a, g. Zorić, naglasio je problem nedostatka radne snage, a u razgovoru je također dotaknut problem različitih cijena infrastrukture koje plaćaju telekomi u različitim gradovima te naglasio da ukoliko se taj problem ne riješi uspostava koncepta „Smart city“ za Grad Zagreb bit će upitna iako se kroz NPOO već računa na realizaciju.

Nadalje, u razgovorima se istaknula važnost zelene ekonomije, kao i nužnost uspostave operativne suradnje s tijelima gradske uprave gdje je istaknuto kako grad ima puno neiskorištenih potencijala za korištenje obnovljivih izvora energije. Razgovaralo se i o kroničnom problemu s otpadom te je zaključak kako bi se taj problem mogao pretovariti u pozitivnu priču osmišljanjem projekata kroz već poznate modele.

vrh stranice
vrh stranice