Održan petnaesti Poduzetnički kafić na temu „Izazovi i prilike - Od naukovanja do poduzetništva

21.10.2019.

Grad Split u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem d.o.o. organizirao je 17. listopada 2019. godine u Hotelu Park petnaesti Poduzetnički kafić na temu „Izazovi i prilike - Od naukovanja do poduzetništva“. U neformalnom druženju uz kavu gosti predavači su govorili  kako povezati obrazovanje s tržištem rada da bi u konačnici dobili kvalitetnu radnu snagu.  

Ana Mandac, pomoćnica Ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, prezentacijom je predstavila trenutno objavljene natječaje iz resornog Ministarstva, „Naukovanje za obrtnička zanimanja za 2019. godinu“ i „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima za 2019. godinu“.

Natječaji imaju za cilj da se neposredno u gospodarstvu osigura usvajanje ključnih vještina i kompetencija u obrtničkim zanimanjima, kao i  kvalitetno obrazovani kadrovi koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu. Tako je istaknula „osim učeničkih stipendija za obrazovanje u obrtničkim zanimanjima, Ministarstvo će obrtnicima i pravnim osobama sufinancirati 80 posto troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji podučava učenike te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna. Naglasila je važnost promidžbe svih aktivnosti i mjera, vezanih za poduzetništvo i obrt, te je u tu svrhu pušten i promotivni film, u sklopu kampanje „Gdje su ruke ima i struke“. Kratko se osvrnula i na ostale mjere Ministarstva gospodarstva, koje se poduzimaju kako bi se olakšalo poslovanje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Elida Marković, predsjednica Obrtničke komore Splitsko – dalmatinske županije, kazala je da je zadovoljna novim zakonom o obrtu vraća dio ovlasti obrtnicima. „Ljudi iz struke koji koriste radnu snagu najbolje znaju koje su manjkavosti na tržištu koje „vapi“ za dobrim zanatlijama. Došlo je do promjene trenda, sve više djece upisuje u strukovna zanimanja, stipednije za obrtnička zanimanja  tome doprinose.

„Dvadeset godina sam privatni poduzenik, a imam 30 godina rada u struci“ navela je Ljiljana Subašić, vlasnica frizerskog obrta. „Protekle godine prvi puta sam se javila na natječaj od ministarstva, te sam, kao svaki obrtnik koji je sve stekao svojim radom, bila skeptična pri prijavi, ali nakon pozitivnog odgovora, rekla sam stvarno se može i svima preporučam da se javljaju na ovakve tipove natječaja.

Vedrana Čenan, vlasnica frizerskog obrta, osvrnula se natječajne uvjete „Sustavno se treba pratiti raspisane natječaje. Sama prijava na natječaj nije komplicirana. Benefit ovog natječaja je za svih: ministarstvo, nas obrtnike i djecu koju obučavamo i prenosimo im svoje znanja. Natječaji usmjeravaju nas obrtnike u pozitivnom smjeru da poboljšamo svoje poslovanje,  jer nam sredstva omogućuju da pratimo trendove.“

„Bavim se tehničkim zanimanjem i  trebaju mi radnici znalci koje trebam mentorirati dulje od godinu dana, pa sam tako, za razliku od kolegica, koristio mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Stručno ospobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa“ i „Zapošljavanje mlađih od 30 godina“ istaknuo je obrtnik Božo Dujmović. „Nakon više od 30 godina rada u privatnom sektoru  i puno naučnika koji su prošli kroz moj obrt,  2018. godine sam bio dobitnik Nagrade  ministarstva „Šegrt Hlapić“ te sam proglašen najboljim mentorom.

Svi sudionici su zaključili da se polako vraća dignitet strukovnom obrazovanju, te koji privlači se sve veći broj učenika, koji će istog trenutka pri završetku obrazovanja moći stupiti na tržište i zarađivati za život.

vrh stranice
vrh stranice