Održan novi susret Kluba kontrolera HUP-a u Splitu

12.06.2019.

12. lipnja 2019. u dvorani Sveučilišnog centra za stručne studije Sveučilišta u Splitu, održao se novi susret Kluba kontrolera Hrvatske udruge poslodavaca na kojem je izlagao prof.dr.sc. Tihomir Luković.

Izlaganje prof.dr.sc. Tihomira Lukovića je započelo sa razmišljanjem o znanju u funkciji duhova i kontrolinga i njihovoj međusobnoj povezanosti. Kontroling je vezan za osobne kvalitete kao što su istina, dobrota, težnja za spoznajom istine… Važno je kako u kontrolingu tako i u bilo čemu, učiti i uvijek se pitati zašto? Osim želje za učenjem, svatko bi trebao i prenositi svoje znanje. Ukoliko imamo znanje, možemo komunicirati na svim jezicima i razumjeti suradnike koji različito govore. Kontroler vodi spoznaje, daje opcije i ne miješa se u politiku poduzeća. Govorio je i o ekološkom i sociološkom pristupu kontrolingu, uz savjet kako uz dosta upornosti i rada, dobrote, puno rada na sebi, širenju svog znanja i gladi za ovim znanjima, se ne može pogriješiti. Spomenuo je i pogrešnu percepciju djelatnika kako je planiranje obveza samo odjela planiranja. Smatra kako je planiranje zadatak svih djelatnika. Potrebno je i dispozitivno planiranje, a to je spremnost na promjene koje dolaze iz okoline. Svaki plan mora imati razrađena četiri temeljna područja, budući da je plan put do cilja, a cilj mora biti jasan i konkretan. Odlično planiranje znači da nema rebalansa budžeta. Planiranje je proces učenja o našem poduzeću i važnosti našeg odjela, važnosti naših suradnika, ali i našoj osobnoj važnosti u razvoju tvrtke. Za sve što se dogodi, važno je znati zašto, naglasio je na kraju predavanja.

Sljedeći susreti će se organizirati nakon ljetne stanke u dva modula, kroz predavanja koja ne moraju biti usko kontrolerska i kroz susrete usmjerene na praktični i kompleksni dio primjene kontrolinga.

vrh stranice
vrh stranice