Održan četrnaesti PODUZETNIČKI KAFIĆ na temu „Kako pronaći i zadržati pravog zaposlenika ?“

07.03.2019.

Grad Split u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca Regionalnim uredom Split i UHY Savjetovanjem d.o.o. organizirao je 06. ožujka 2019. godine u Hotelu Cornaro četrnaesti Poduzetnički kafić na temu „Kako pronaći i zadržati pravog zaposlenika?“. U neformalnom druženju uz kavu i kolače,  gosti predavači su govorili o današnjem tržištu rada.

Prvi dojam o osobi stječemo u 3 do 7 sekundi, a samo jedna naša osobina dovoljna je da sugovornika podsjetimo na poznatu osobu“  naveo je Slobodan Jović, dipl.psiholog, vlasnik platforme za on-line testiranja i video intervjue. „Turizam nam je donio puno dobrog, ali svatko tko ima jedan apratman ne želi više raditi. Prije tri godine za oglas vozača / dostavljača bilo je i do stotine kandidata sada je samo petnaest. Za naše kljiente tražimo zaposlenike putem targetiranih oglasa koji su usmjereni prema njihovom željama za točno određenim kadrom, a onda slijede testovi i intervjui.“ 

Marko Balić, vlasnik Ugostiteljskog obrta Gusar istaknuo je „U ugostiteljskom sektoru veća je potražnja za radnicima od ponude, fluktuacija radnika jako je izražena. Financijski preduvjet za zadržavanje radnika mora biti ispunjen, ali nije jedini uvjet. Trenutno zapošljavam 30 djelatnika i prvi sam među jednakima sa svojim zaposlenicima. Veći problemi pojavljuju se kod otvaranja novih objekata, teško je odmah naći veliki broj radnika koji funkcioniraju kao tim.“

Upravljanje ljudima vrlo je bitno, a vrlo je skupo izgubiti kvalitetnog zaposlenika“ naveo je Mario Jakovina, izvršni  direktor trgovačkog društva  Purex d.o.o. „Promijenili smo način pronalska zaposlenika, postalo je jasno da u poduzeću sa 170 radnika, zaposlenike više ne možemo tražiti samo putem preporuke i poznanstava, već da moramo pronaći motivirane radnike. U današnje vrijeme kada se tržište otvara, kadar koji nama treba teško je pronaći, stoga smo i mi krenuli u potragu, te smo po prvi puta zaposlili četiri osobe s područja Filipina.

Ivan Erceg, predstavnik trgovačkog društva Manas d.o.o. koji je zadužen za IT sektor kazao je „IT sektor već dugo raste,  ubrzano se razvija tehnologija,  velika je konkurencija a svi radnici žele sudjelovati u razvitku samo velikih stvari, aplikacija koje prate milijuni, stoga je sve je teže pronaći zaposlenika koji će odgovarati vašem planu i viziji. Bitna je produktivnost ljudi, ne samo ispunjavanje 8 - satnog radnog vremena. Ako stvarate pozitivnu klimu stvarate okruženje gdje ljudi daju više.“ Po pitanju je li teže pronaći ili zadržati radnika svi sudionici su zaključili da je oboje jednako teško i važno, a ovakva druženja otvaraju neke nove vidike i načine poduzetnicima kako situacije pronalaska i zadržavanja radnika riješiti na najbolji mogući način.   

vrh stranice
vrh stranice