ODLUKA O SPIN OFFu NEODGOVORNA JE PREMA SVIM POREZNIM OBVEZNICIMA

17.06.2014.

Zagreb, 17. lipnja 2014. - Hrvatska udruga poslodavaca neugodno je iznenađena odlukom Vlade o odustajanju od jedine ozbiljnije reforme u državnoj i javnoj upravi koju je najavljivala - izdvajanja uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru.
U HUP-u ocjenjujemo da je ovakva odluka donesena pod pritiskom partikularnih interesa nažalost, samo još jedan dokaz slabosti ove Vlade u provođenju nužnih reformi, što je duboko zabrinjavajuće kako za poslodavce tako i za sve građane Hrvatske koji priželjkuju da se hrabrim odlukama ekonomske politike konačno otvori perspektiva za bolju i izvjesniju budućnost ove zemlje.
Odluka o odustajanju od izdvajanja uslužnih djelatnosti i umjesto toga odabir modela „spin off-a“, odnosno osnivanje nove državne tvrtke, duboko je neodgovorna prema svim poreznim obveznicima, bili oni poslodavci ili zaposlenici u javnom ili privatnom sektoru. Takva odluka nosi dugoročno nesagledive loše posljedice po domaće gospodarstvo.
Situacija u kojoj se država u ovakvom gospodarskom i društvenom trenutku umjesto provođenja reformi i otvaranja prostora novim privatnim inicijativama, koje jedine mogu zaposliti ogroman broj nezaposlenih građana, bavi osnivanjem novih državnih tvrtki i jačanjem uloge države u gospodarstvu je jednako neprihvatljiva koliko i neshvatljiva. Suprotno je to preporukama svih relevantnih domaćih i stranih stručnjaka, ali i Europske komisije koja nas i dalje ima pod povećalom zbog ulaska u proceduru prekomjernog deficita.
Naime, svaka nova državna tvrtka zahtijeva nove politički imenovane direktore, tajnice, srednje i niže menadžere, nove automobile, novu uredsku opremu i materijal, nove prostore i još mnogo drugog, da ne spominjemo opremu za zaposlenike koja kronično nedostaje. U HUP-u se pitamo tko će sve to platiti? Posve je jasno da hrvatski porezni obveznici više nemaju snage za plaćanje nabujale administracije i poslovnih avantura pod političkim pokroviteljstvom.
Jedina prava i društveno odgovorna opcija koju je Vlada imala na stolu u reformi uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru bila je izdvajanje tih djelatnosti u privatni sektor, gdje smo analizom okvirnih brojki u tom sektoru, a koje je javno prezentirala Vlada, izračunali mogućnost ušteda od oko 700 milijuna kuna godišnje. Te uštede se ne odnose na broj i prava trenutno zaposlenih jer su ona u izdvajanju zaštićena i europskim direktivama i domaćim Zakonom o radu, već se odnose na racionalnije upravljanje nabavom i ukupnim troškovima koji sada cure na sve strane.
A kako smo mogli pročitati u medijima, Vlada u modelu spin off-a računa na uštede od oko 280 milijuna kuna godišnje. U HUP-u se stoga opravdano pitamo kome je to točno u interesu da porezni obveznici za istu uslugu godišnje plaćaju više od 400 milijuna kuna skuplje? To može biti isključivo u interesu nekolicine u sustavu, svi mi porezni obveznici smo tu u gubitničkoj poziciji. Očito je to cijena koju će građani morati platiti za nova politička kadroviranja i benificije državnih zaposlenika koji se zbog monopolske pozicije neće morati brinuti oko konkurencije, produktivnosti, efikasnim upravljanjem troškovima i dokazivanjem na tržištu. Uz to, formiranje monopolske državne mega tvrtke s godišnjim prihodom većim od 3 milijarde kuna u situaciji stasanja domaćeg tržišta uslužnih djelatnosti imat će katastrofalne posljedice po razvoj tog dijela tržišta pa takav Vladin potez direktno ugrožava radna mjesta ukupno više od 6000 sada zaposlenih u privatnim tvrtkama.
U HUP-u upozoravamo da je nastavak ovakve rastrošnosti države, donošenja neracionalnih odluka i odgađanje reformi put u daljnje gospodarsko nazadovanje i u nastavak očajničkog pokušaja spašavanja državnih financija, bilo kroz neodrživo povećanje državnih nameta, bilo kroz neodrživa nova zaduženja. Rješenje za izlazak iz krize sigurno nije jačanje uloge države u gospodarstvu jer se na taj način ne može stvarati dodana vrijednost niti multiplikativan učinak na gospodarstvo.
U HUP-u stoga apeliramo na Vladu da izmijeni ovu odluku, da odustane od skupog i neracionalnog modela „spin off-a“ te da u najboljoj namjeri prema sredstvima vlastitih građana krene u izdvajanje uslužnih djelatnosti u privatni sektor, kao mjeri koja jamči najracionalnije upravljanje tim djelatnostima.

Kontakt:
Lea Marcijuš
Voditeljica odnosa s javnošću
Radnička cesta 52, 10000 Zagreb
t 00 385 1 4897 593
f 00 385 1 4897 556
m 098 479 371
e lea.marcijus@hup.hr
w www.hup.hr
vrh stranice
vrh stranice