Odgovor HZZO-a na pitanja članova HUP Udruge trgovine

27.03.2020.

Osnovom dopisa Hrvatske udruge poslodavaca od 26. ožujka 2020. u svezi upita koji se odnose na točku V. Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja od 19. ožujka 2020. („Narodne novine“ boj 32/2020), u nastavku je, u skladu s nadležnostima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: HZZO), sljedeći odgovor vezano uz utvrđivanje privremene nesposobnosti zaposlenika za rad:

1. Da li su obiteljski liječnici obvezni odnosno ovlašteni izdati radnicima potvrde da spadaju u navedene kategorije?  
U smislu članka 46. stavka 1. i 2. važećeg Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (u daljnjem tekstu: Zakon) početak i dužinu trajanja privremene nesposobnosti za rad zaposlenika utvrđuje izabrani doktor opće/obiteljske medicine ovisno o vrsti bolesti koja utječe na privremenu nesposobnost zaposlenika u skladu s medicinskom indikacijom i smjernicama, odnosno ovisno o drugim razlozima privremene spriječenosti za rad utvrđenih člankom 39. Zakona. Zaposlenik se treba javiti svom izabranom doktoru prvenstveno telefonom odnosno e-mailom. U slučaju sumnje na zaraženost koronavirusom potrebno se telefonom javiti u posebne ambulante odnosno izabranom doktoru radi upute o daljnjem postupanju.  
 
2. Da li liječnici takvim osobama mogu izdati potvrde o privremenoj nesposobnosti za rad odnosno otvoriti bolovanje? 

Vezano uz u dopisu nastavno postavljene upite, liječnici su, u skladu s člankom 3. stavkom 2. točkom 10. važećeg Zakona o liječništvu, ovlašteni izdavati odgovarajuće potvrde o zdravstvenom stanju pacijenata, odnosno pacijent, u skladu s člankom 23. stavkom 1. Zakona o zaštiti prava pacijenata, ima pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji koja se odnosi na dijagnostiku i liječenje njegove bolesti, uz napomenu da je tumačenje navedenih zakonskih propisa u nadležnosti Ministarstva zdravstva.   

3.Kakva je obveza poslodavca ukoliko radnik nema potvrdu liječnika da iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti raditi? 

Za napomenuti je da je s danom 27. ožujka 2020., nadogradnjom informatičkog sustava eZdravstveno, HZZO omogućio poslodavcima uvid u podatke o utvrđenoj privremenoj nesposobnosti za rad zaposlenika, o čemu je obavijest objavljena na službenim stranicama HZZO-a (dostupno putem poveznice:https://www.hzzo.hr/en/edoznake-privremena-nesposobnost-za-rad/).

Osnovom ostalih upita koja prelaze područje nadležnosti HZZO-a upućujemo na upute objavljene na službenim stranicama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava (dostupno putem poveznice: https://mrms.gov.hr/pristup-informacijama-16/najcesca-pitanja-i-odgovori/radni-odnosi-u-okolnostima-proglasene-epidemije-covid-19/11648 ), odnosno na ostala nadležna tijela, od kojih se neki od kontakata nalaze u kopiji ovog e-maila.

  
vrh stranice
vrh stranice