Objavljena odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH

30.06.2020.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je objavio 30. lipnja 2020. Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza republike Hrvatske (Narodne novine 74/2020, a kojom se radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Ova zabrana se ne odnosi na državljane država članica Europske unije odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru kao i članove njihovih obitelji te državljane trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 20.studenog 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize. 

Izuzeci od primjene ove Odluke odnose se na državljane trećih zemalja i to na:

  • Zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
  • Prekogranične radnike
  • Prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
  • Diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
  • Putnike u tranzitu
  • Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes
  • Osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga.

Svima koji ispunjavaju uvjete, omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza RH uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osobe mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete za izuzeće od primjene ove Odluke putem web-stranice https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ili na samom graničnom prijelazu te ukoliko ispunjavaju uvjete, prethodno se najaviti korištenjem aplikacije https://entercroatia.mup.hr/.
vrh stranice
vrh stranice