Obilježen Dan zaštite na radu 2012.

26.04.2012.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, u Osijeku je 26. travnja održana 43. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije, na kojoj su se članovi, između ostaloga upoznali sa stanjem zaštite na radu na području Slavonije i Baranje.
Iz izvješća predstavnika državnog inspektorata područne jedinice Osijek, u pet slavonskih županija evidentirano je u 2011. godini 7 smrtnih slučajeva radnika, a u prva tri mjeseca ove godine evidentirano još dva smrtna slučaja na radu. Ozljede na radu, najčešće se događaju u djelatnostima graditeljstva, prerađivačke industrije i poljoprivredi.

U drugom dijelu sjednice, članovi su razmatrali izvješće o stanju nezaposlenosti i mjerama za poticanje zapošljavanja u županiji. Iz izvješća predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Osijek, krajem ožujka evidentirano je 35.700 nezaposlenih osoba, što je 1,1% manje u odnosu na prethodni mjesec, ali i 2,9% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako se očekuje smanjenje broja nezaposlenih zbog sezonskog zapošljavanja, ali i zbog mjere javni radovi, za koju su od početka ožujka kada su mjere zapošljavanja krenule podnijeto 152 zahtjeva. U konstruktivnoj raspravi oko stanja nezaposlenosti u županiji, koju je započeo dožupan Željko Kraljičaku upozoravajući da država ne radi dovoljno na stvaranju realnih radnih mjesta u gospodarstvu, te da je nedopustivo da se za povećanje broja radnih mjesta isključivo temelji na javnim radovima. Navedeno su jednoglasno podržali i ostali članovi Vijeća.

Također, na sjednici izabrano je novo vodstvo, te u slijedećem jednogodišnjem mandatu, za predsjednika Vijeća izabrana je sa strane sindikata Marica Azenić, a za potpredsjednike Mirko Falamić sa strane HUP-a i Šimo Barišić sa strane županije.
vrh stranice
vrh stranice