Obavijest! Pravo na povrat dijela plaćene cestarine u Njemačkoj 2017-2020

23.11.2020.

Prosljeđujemo informaciju EU Udruge cestovnih prijevoznika (UETR) o presudi EU suda pravde u slučaju naplate cestarine u Njemačkoj.

Europski sud pravde presudio je 28. listopada 2020. da naplata cestarine u njemačkoj u nije u skladu s EU zakonodavstvom. Prema presudi, Savezna Republika Njemačka uzela je u obzir troškove prometne policije prilikom izračuna cestarine, iako to nije dopušteno zakonom EU. U izračun cestarine trebali su biti uključeni samo troškovi infrastrukture.

Stoga svi obveznici njemačke cestarine imaju pravo na povrat od Savezne Republike Njemačke, a najmanje dijela cestarine plaćenog u godinama od 2017. do 2020. godine koji se odnsio na troškove prometne policije. Prema trenutnim procjenama, zahtjev za naknadu odnosi se na najmanje 4% iznosa plaćene cestarine. Moguće je da mogu postojati i potraživanja koja premašuju ovaj iznos.

 

Način ostvarenja prava na povrat :

 

- bilo putem nacionalnog modela povrata u suradnji s odvjetničkim uredom Hausfeld Rechtsanwälte i pružateljem IT usluga (koji će se naplatiti dijelom iz povraćenih sredstava) putem eClaim : (https://www.mautzurueck.de/en/home-en , na engleskom i drugim EU jezicima) do 4. prosinca;

- Pojedinačno s odvjetnikom za kojeg se sami odlučite

vrh stranice
vrh stranice