Obavijest o rastu cijena u zajamčenoj opskrbi električne energije za poduzetništvo

12.03.2019.

HERA je donijela novu Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom (NN 20/19) i nove tarife za zajamčenu opskrbu električnom energijom koje će se primjenjivati od 1. travnja 2019. godine.

Mehanizam zajamčenog opskrbljivača za poduzetništvo aktivira se kada određeni opskrbljivač električne energije prestaje s radom, a da bi njegovi kupci  imali neprekinutu opskrbu električnom energijom. Ovo pravo ima samo poduzetništvo, a Zakon o tržištu energije (čl.49.) propisuje da tarifa u zajamčenoj opskrbi mora biti viša od prosječne cijene na tržištu električne energije za odgovarajuću kategoriju kupca.

U 2018. godini došlo do naglog rasta cijene električne energije na veleprodajnom tržištu, a zajamčene tarife bile su niže od tržišne cijene. Posljedično, nove tarife koje će se primjenjivati od sljedećeg mjeseca znače i više maloprodajne cijene.

 

U svom priopćenju HERA ukazuje kako svi kupci- poduzetnici koji su se našli u poziciji korisnika zajamčene opskrbe mogu sklopiti ugovor o opskrbi električnom energijom s jednim od opskrbljivača na tržištu i tako ostvariti povoljniju cijenu električne energije.

Dodatne informacije možete pronaći u priopćenju HERE.

 

vrh stranice
vrh stranice