Novi Zakon o Inspektoratu rada

03.02.2014.

U petak, 31. siječnja 2014.g. održan je sastanak predstavnika HUP-a s ministrom Mrsićem na kojem su predstavnici HUP-a upoznati s novim Zakonom o inspektoratu rada koji će uskoro stupiti na snagu.

Zakon je izglasan je u Hrvatskom saboru i stupa na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama (negdje oko sredine veljače).

Predstavnici HUP-a dogovorili su da će stručnjaci Ministarstva rada i mirovinskog sustava za članove HUP-a uskoro održati seminar na kojem bi ih upoznali s novostima koje vezno uz inspekciju iz područja rada i zaštite na radu donosi novi Zakon.

Zakonom se predviđaju veće ovlasti inspektora rada, ali i manje nepotrebnih radnji i opterećenja poslodavaca u smislu dostave kopija određenih dokumenata, jer će se podaci izravno kontrolirati putem sustava Porezne uprave i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te će se samo spori dokumenti morati posebno dostavljati. Novost su i upravne mjere gdje za manje nepravilnosti koje nemaju obilježje prekršaja, neće biti kažnjavanja, već će inspektori moći izricati opomene uz ostavljeni rok za ispravak pogreške.
vrh stranice
vrh stranice