Nove mjere za ugostitelje - Preporuke HZJZ-a i Odluka Stožera civilne zaštite RH (primjena od 14.10.2020.)

14.10.2020.

Od danas se primjenjuju nove mjere za ugostitelje: Odluka Stožera civilne zaštite RH o ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata (u prilogu) te PREPORUKE Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

§     Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima (11/10/2020)

§     Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja svadbenih obreda i slavlja (11/10/2020)

§     Preporuke za obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane (catering) tijekom epidemije COVID-19 (12/10/2020)

§     Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih barova i klubova (11/10/2020)

§     Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski (12/10/2020)

 

Pravne ili fizičke osobe koje upravljaju ugostiteljskim objektima, pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva obvezni su organizirati rad u skladu s općim i posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su objavljene na njihovim mrežnim stranicama te osigurati da se njihovi zaposlenici i gosti pridržavaju utvrđenih epidemioloških mjera. 

Ugostiteljski objekti mogu raditi od 6,00 do 24,00 sata.

Navedeno radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja.

Navedeno radno vrijeme ne odnosi se na ugostiteljske objekte iz skupina "Hoteli", "Kampovi" i "Ostali ugostiteljski objekti za smještaj", osim za ugostiteljske objekte drugih skupina koji rade u njihovom sastavu. 

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga može se, za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dodatno ograničiti. Ova Odluka primjenjuje se od 14. listopada 2020. Napomena: Odluka o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije "Barovi" stavlja se izvan snage danom primjene ove Odluke. 

 

Ovom Odlukom se, za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, uvode nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 50 sudionika. 

Odluka o izmjenama Odluke od 13. listopada, a Uputa za primjenu Odluke dostupna je na poveznici

vrh stranice
vrh stranice