Natječaj za učenike u srednjim školama: Poduzetnici budućnosti

13.03.2018.

U 2018. godini Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) slavi 25 godina rada. Tim povodom HUP želi provesti aktivnosti kojima će istodobno promovirati rad udruge, ali i nastaviti poticati i promovirati poduzetništvo te je stoga raspisao nagradni natječaj namijenjen timovima učenika srednjih škola u Republici Hrvatskoj. HUP se želi usmjeriti prema mladima u srednjim školama kako bi potaknuo škole, nastavnike i učenike na edukaciju o poduzetništvu i pokretanje poduzetničkih inicijativa. Na taj način veći broj mladih ljudi može se usmjeriti prema poduzetništvu te se istodobno među njima, a posredno i među njihovim roditeljima te unutar njihovih lokalnih zajednica gradi pozitivna percepcija poduzetništva i poduzetnika. Ideja je promovirati poduzetništvo među mladima kroz organizaciju natječaja kojim bi se nagradilo 25 poduzetničkih inicijativa/projekata srednjih škola. Natječaj se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Pravila natječaja

HUP-ov natječaj za mlade poduzetnike namijenjen je srednjim školama u Hrvatskoj, njihovim timovima - učenicima i nastavnicima kao mentorima koji imaju mogućnost prijaviti svoje poduzetničke projekte.
Projekti se prijavljuju kroz obrazac priložen uz ovaj natječaj. Prijedlozi projekata mogu sadržavati najviše 6000 znakova.

Prijavljeni radovi ne smiju koristiti sadržaj zaštićen autorskim i drugim pravima intelektualnog vlasništva drugih osoba bez njihova odobrenja.

Učenici, uz nastavnika mentora, se na natječaj mogu prijavljivati individualno ili u skupinama od najviše 10 članova. Jedan učenik ili učenica, odnosno, jedna skupina učenika može na natječaj prijaviti samo jedan rad. Učenik koji na natječaj prijavi individualni rad može sudjelovati u izradi jednog rada u skupini.

Svaki prijavljeni rad treba sadržavati podatke o učeniku odnosno učenicima (ime, prezime, razred, naziv škole) i mentoru (ime i prezime te podaci za kontakt). Natječaj je otvoren za prijavu radova od 15. ožujka do zaključno 15. svibnja 2018. godine.

Odluka o dodjeli nagrada bit će objavljena 5. lipnja 2018. godine slanjem objave za medije i na mrežnim stranicama HUP-a (www.hup.hr), pritom najavljujući da će za pet najboljih radova nagrade biti uručene na Danu poduzetnika koji će se održati 12. lipnja 2018. godine.

Novčane nagrade isplaćivat će se na žiro-račune srednjih škola koje pohađaju sudionici koji su osmislili pobjedničke projekte. HUP snažno potiče i podupire srednje škole da isplaćene iznose iskoriste u direktne edukativne svrhe i aktivnosti odnosno moraju se uložiti u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika škole.

Odabir projekata

Projekte će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od 10 članova, poduzetnika, partnera projekta i drugih renomiranih dionika društva koji bi ocjenjivali prijavljene projekte s obzirom na samu poduzetničku ideju, ciljeve, doseg tržišta, te mogućnost za uspjeh i daljnji razvoj projekta.

Odabranim projektima, odnosno, srednjim školama koje prijavljuju projekt, poslodavci će dodijeliti novčane nagrade u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a prema sljedećoj raspodjeli:

- 5 najboljih projekata (1.-5. mjesto) nagrađuje se s po 25.000 kuna svaki na žiro račun škole nositelja projekta,
- 5 sljedeće rangiranih (6.-10. mjesto) nagrađuje se s po 10.000 kuna svaki, na žiro račun škole nositelja projekta,
- ostalih 15 projekata (11.-25. mjesto) nagrađuje se s po 5.000 kuna svaki na žiro račun škole nositelja projekta.

Dodjela nagrada

Nositeljima prvih pet odabranih projekata poslodavci će dodijeliti simbolične nagrade 12. lipnja 2018. godine, u povodu Danu poduzetnika, dok bi nositeljima ostalih projekata simboličke nagrade bile dodijeljene prilikom posjeta njihovim školama. Ukupna sredstva za sve dobitnike bit će uplaćena najkasnije 90 dana od proglašenja dobitnika.
  
Posjeti školama

Tijekom godine poduzetnici, članovi HUP-a posjetit će sve škole koje su dobitnici nagrada HUP-ovog natječaja. Kao što je spomenuto, dobitnicima od 6. do 25. mjesta tom prilikom uručuju se i simbolične nagrade.

Vrijednost je ovih posjeta što se tom prilikom poduzetnici upoznaju s učenicima i nastavnicima i njihovim projektima, te im kroz razgovor daju savjete i prenose svoja iskustva koja će im koristiti u daljnjem razvoju njihovih projekata. Prilika je to učenicima da se prezentiraju poduzetnicima i skrenu pozornost na svoje projekte iz čega se može izroditi mogućnost podrške nekog od poduzetnika tome projektu u budućnosti.

Predstavljanje i podrška projektima

Svi nagrađeni poduzetnički projekti bili bi također predstavljeni na web stranici HUP-a kako bi se s njima mogli upoznati svi zainteresirani članovi HUP-a.

One projekte koji im se učine perspektivnima poduzetnici i njihove tvrtke mogu podržati kroz transfer znanja, pozvati neke od timova da posjete njihove tvrtke kako bi iz prve ruke vidjeli na koji način tvrtke funkcioniraju, upoznaju se s njihovim procesima itd. Na tim bi ih jednodnevnim posjetima primili menadžeri iz različitih područja. Osim toga, neki od poduzetnika mogu ponuditi nositeljima pojedinih projekata da ih posjeti marketinški tim njihove tvrtke te im pomogne u realizaciji projekta, dajući savjete i pružajući podršku u svakom potencijalno mogućem smislu, što može značiti i daljnju financijsku potporu.

Kontakt za sve informacije: ivana.zlataric@hup.hr 

OBRAZAC ZA PRIJAVU NATJEČAJA
vrh stranice
vrh stranice