Najveća hrvatska udruženja proizvođača lijekova potpisala sporazum o suradnji

10.04.2015.

Suradnja HUP-ove Udruge proizvođača lijekova i Udruge proizvođača generičkih lijekova

HUP-Udruga proizvođača lijekova i Udruga proizvođača generičkih lijekova potpisali su Sporazum o pridruženom članstvu. Udruge će zajednički raditi na inicijativama vezanim uz usklađivanje hrvatske regulatorne prakse s Europskom unijom i zakonodavnim područjima kojima se uređuje politika lijekova. Uz zakonodavstvo, zajednička područja interesa su reguliranje politike javne nabave, etička regulacija sektora, inicijative u području ljekarništva, smanjenje parafiskalnih nameta.
HUP - Udruga proizvođača lijekova okuplja osam članica: Plivu, Belupo, JGL, Krku, Hospiru, PharmaS, Farmal i IMZ koje zajedno čine gotovo 100% domaće proizvodnje lijekova. Njena snaga se očituje u činjenici da hrvatska farmaceutska industrija zapošljava 4.600, većinom visokoobrazovnih djelatnika, a u lancu s dobavljačima broj zaposlenika u domaćoj farmaceutskoj industriji penje se na 10.000. Članice HUP Udruge ostvaruju oko 5 milijardi kuna godišnjeg bruto prihoda i gotovo 5,5 posto prihoda ulaže u istraživanje i razvoj.

Udruga proizvođača generičkih lijekova zastupa deset proizvođača i uvoznika generičkih lijekova: Alkaloid, Alvogen, Altamedics, B. Braun Adria, Cipla, Fresenius, Genericon, Medicuspharma, Sandoz i Würth. Neke od članica su vodeće svjetske i regionalne generičke kompanije i njihovi zastupnici u Hrvatskoj. Cilj Udruge proizvođača generičkih lijekova je promicanje poticajnog poslovnog okruženja za razvoj industrije generičkih lijekova i biosimilara koji čine jedan od temelja dugoročno održivog zdravstvenog sustava.

Sporazum o zajedničkoj suradnji potpisali su Davor Majetić, glavni direktor HUP-a u ime HUP Udruge proizvođača lijekova i Igor Haralović predsjednik Udruge proizvođača generičkih lijekova.
„Izuzetno mi je drago da smo potpisali ovaj sporazum. Smatramo da je u interesu obje udruge zajednički raditi na poticajnom i transparentnom okruženju koje će doprinijeti razvoju cijelog sektora. Vjerujemo da će stručnjaci članica HUP-Udruge proizvođača lijekova i naši stručnjaci, potpomognuti HUP-ovom kvalitetnom potporom imati veću mogućnost oblikovanja važnih javnih politika u segmentu zdravstva nego što bi to imali u pojedinačnom nastupu.“ – izjavio je tom prilikom Igor Haralović.

„Farmaceutska industrija kontinuirano i značajno ulaže u istraživanje i razvoj, uvođenje novih tehnologija u poslovne procese i plasman novih proizvoda. Takve kapitalne investicije preduvjet su oporavka hrvatske ekonomije, ali i društva u cijelosti. Za uspješnost tih projekata potrebna je podrška državnih institucija. Pod okriljem HUP-a radit ćemo intenzivnije na dijalogu s dionicima izvršne vlasti kako bismo doprinijeli bržem rastu industrije koja u prosjeku reinvestira čak 15 % svojih godišnjih prihoda. Takvo poslovno opredjeljenje u konačnici donosi nove investicije i nova radna mjesta koja su nam neophodna“ – izjavio je tom prilikom Davor Majetić.
vrh stranice
vrh stranice